Aproape o treime din vinurile controlate recent de inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) nu corespundeau normelor in vigoare, motiv pentru care Autoritatea recomanda consumatorilor sa fie atenti la bauturile pe care
Aproape o treime din vinurile controlate recent de inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) nu corespundeau normelor in vigoare, motiv pentru care Autoritatea recomanda consumatorilor sa fie atenti la bauturile pe care le cumpara. Presedintele ANPC, Dan Vlaicu, a declarat intr-o conferinta de presa ca intre 17 si 25 septembrie au fost verificati 200.000 de litri de vin comercializat in toata tara. Au fost controlati 477 de operatori economici si s-au prelevat 78 de esantioane, rezultand in urma analizelor de laborator ca 31% nu se incadrau in prevederile legilor in vigoare, iar din acest procent din care 83 la suta erau vinuri de masa si 17% vinuri de calitate superioara. Presedintele Autoritatii a mai spus ca au fost descoperite si doua cazuri de bauturi falsificate prin prin adaugarea de apa, mascarea unor defecte sau alterari ale vinurilor cu adaosuri care modifica gustul, aroma si compozitia naturala. In aceaste cazuri au fost retrasi si distrusi aproximativ 8.100 de litri, in valoare de 23.200 lei. Totodata s-a decis oprirea temporara de la comercializare a aproximativ 92.300 de litri de vin, in valoare de 413.500 lei, pentru neinformare completa pe eticheta. Valoarea totala a amenzilor a fost de 481.800 lei.


DECLARATII. Directorul general al Patronatului Viei si Vinului, Ovidiu Gheorghe, a apreciat ca normal procentul mare de vinuri de masa care nu corespundeau normelor (din procentul de 31 la suta de vinuri neconforme), in conditiile in care aproximativ 70% din cantitatea de vin de pe piata romaneasca este de acest fel. Dan Vlaicu a atras atentia si asupra vinurilor cu denumire asemanatoare cu cea a unor marci cunoscute, care, prin denumire, duc in eroare consumatorul. Directorul general al Patronatului Viei si Vinului a mentionat ca, din punctul de vedere al organizatiei pe care o conduce, cea mai mare problema o constituie bauturile aromatizate pe baza de vin, care, in multe cazuri, nu au in compozitie vin. Presedintele ANPC a afirmat ca, in ciuda deficientelor constatate, controlul indica o scadere a numarului de probe neconforme de la 38 la suta in urma controlului din luna martie, la 31 la suta dupa controlul din septembrie. ANPC recomanda consumatorilor sa nu cumpere vinuri cu depuneri sau impuritati, cu ambalaj neetans sau din locuri neautorizate.
   


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.