Preturile produselor agricole, care au atins in ultimul timp niveluri record, se vor mentine ridicate, intrucat oferta este insuficienta, a declarat ministrul francez al Agriculturii, Michel Barnier, citat de Reuters, informeaza Mediafax. "Oferta este in continuare insuficienta in raport cu cererea", a afirmat oficialul francez.
Barnier, care este cel mai mare producator de cereale din Europa, a avertizat ca nivelul ridicat al preturilor este o amenintare pentru crescatorii de vite, pe care i-a sfatuit sa se protejeze de preturile speculative.
Uniunea Europeana a terminat in acest an rezervele de cereale, in asteptarea unei recolte record, dar productia statelor membre si chiar a altor tari producatoare importante, precum Australia, a fost scazuta. In acelasi timp, nivelul cererii din partea statelor emergente a fost neasteptat de mare. Economistii estimeaza ca, pana la 31 mai 2008, stocurile mondiale de grau vor ajunge la cel mai scazut nivel din ultimii 32 de ani.
Preturile la alimente au crescut in Europa si datele privind ratele inflatiei in Spania, Italia si Belgia au depasit previziunile. "Preturile se vor mentine la un nivel ridicat, desi nu sustin ca vor creste in continuare", a adaugat Barnier.
In timp ce unele sectoare ale economiei rurale au beneficiat in urma majorarii preturilor la produsele agricole, crescatorii de vite s-au confruntat cu probleme grave. Astfel, crescatorii de porcine din Ungaria au anuntat pentru saptamana viitoare o manifestare nationala cu privire la costurile ridicate ale furajelor.
"Producatorii europeni ar trebui sa fie protejati de miscarile speculative", a mai adaugat ministrul francez al agriculturii, Michel Barnier.