Suveranul Pontif si regele Abdullah au discutat, la Vatican, despre dialogul intre religii.

Papa Benedict al XVI-lea s-a intilnit marti, la Vatican, cu regele Abdullah al Arabiei Saudite. Potrivit analistilor, a fost o intrevedere istorica menita sa imbunatateasca si sa apropie relatiile dintre crestini si musulmani. Discutiile dintre cei doi lideri s-au axat pe un dialog mai strins intre credinciosii de religii diferite. De asemenea, liderul de la Vatican a afirmat ca solicita „reciprocitate" din partea statelor cu care intretine legaturi de prietenie. Afirmatia e o aluzie clara la interdictiile impuse in Arabia Saudita persoanelor de religie non-islamica. Regatul Saudit este unul dintre cele mai conservatoare state musulmane care practica o versiune fundamentalista islamismului sunnit. Apartenenta la alte religii e strict interzisa si oricine incearca sa incalce aceasta interdictie este aspru pedepsit.

De altfel, libertatea religiilor in Arabia Saudita constituie de mult timp un motiv de ingrijorare pentru comunitatea internationala. Ultimul raport elaborat de Departamentul de Stat american, in luna septembrie, releva o situatie deloc roz. „Persoanele de religie non-musulmana sau musulmanii care nu adera la islamismul conservator agreat de guvern au inca de infruntat represalii sociale, economice, politice si legale", se arata in document. Specialistii spera ca intrevederea dintre Papa si regele Abdullah sa aiba ca efect o relaxare a regulilor religioase din Arabia Saudita.

E pentru prima data in istorie cind un monarh saudit viziteaza Cetatea sfinta a catolicismului. Ministrul de Externe de la Riad, Saud al-Faisal, a trecut prin Roma in luna septembrie, pentru a aranja aceasta calatorie. Abdullah Bin-Abd-al-Aziz al-Saud nu se afla insa la primul contact cu un Suveran Pontif. In 1999, el s-a intilnit cu Papa Ioan Paul al II-lea, care a participat la ceremonia sa de incoronare ca print mostenitor. Vizita la Vatican face parte dintr-o calatorie mai ampla a regelui Abdullah prin Europa. El a fost deja la Londra si la Geneva, iar dupa Italia se va indrepta spre Turcia si Germania.

Pe linga intilnirea cu Benedict, Abdullah mai avea programate o serie de discutii importante cu demnitari de rang inalt de la Roma. Printre ei se numara premierul Romano Prodi si presedintele Giorgio Napolitano. Aceste intrevederi marcheaza o intensificare a relatiilor dintre Roma si Riad, materializata prin semnarea mai multor acorduri economice importante intre cele doua state.

In prezent, Vaticanul nu are legaturi diplomatice cu Riadul, insa intretine relatii destul de bune cu alte tari islamice. Micul stat papal spera ca, pe viitor, sa dezvolte o colaborare armonioasa si cu Arabia Saudita.