Presedintele Federatiei Romane de Box anunta ca, pina la proba contrara, „va taxa" drastic „teribilismul" celor trei pugilisti romani prinsi la furat intr-un magazin din Chicago.

Probele strinse pina acum de cei trei pugilisti romani prinsi la furat in Statele Unite nu l-au convins deocamdata pe presedintele FRB, Rudel Obreja. Daca antrenorul lotului olimpic, Relu Auras, sau vicepresedintele FRB, Vasile Citea - suspendat la rindul lui de AIBA -, inclina sa le dea dreptate celor trei, seful boxului romanesc ramine pe pozitii: „La Chicago am mers cu bune intentii si cu multe sperante, dar din pacate evolutia lucrurilor acolo a fost catastrofala pentru noi. Deja se cunoaste ceea ce s-a intimplat. Trei sportivi au fost atit de inconstienti incit sa faca o asemenea greseala. A fost, cred, un teribilism al lor. Dupa felul cum au povestit ei lucrurile, se pare ca nu a fost chiar asa cum s-a auzit, dar pina la urma fapta ramine. Vreau sa va spun ca am deschis un proces in Statele Unite, in urma caruia vreau pentru mine si pentru Romania in special sa vedem care a fost realitatea, cu toate probele de rigoare", a afirmat seful FRB.

Obreja, care este si vicepresedinte al AIBA, a anuntat masuri drastice impotriva celor trei pugilisti romani. „Conform dovezilor pe care noi le-am putut aduna pina in acest moment, ei ramin vinovati in ochii nostri si trebuie sa plateasca. Va anunt ca voi lua masuri drastice la toate nivelurile pentru a-i pedepsi pe cei vinovati si, ceea ce este si mai important, pentru a nu mai permite pe viitor sa se mai intimple asa ceva. Este o pata extraordinara pe obrazul boxului si mai ales pe obrazul Romaniei. Sint responsabil si eu de asta si nu pot sa tolerez asa ceva. Vreau sa convoc Biroul Federal, sa analizam acolo ce s-a intimplat si sa decidem cine este vinovat, de ce fapte se face vinovat si sa plateasca. Nu stiu daca pentru catastrofa de imagine care a fost provocata Romaniei poate cineva sa plateasca pe masura, dar, pina la urma, trebuie cineva sa plateasca", a afirmat Obreja.

Teribilismul celor trei pugilisti costa Federatia Romana de Box citeva miliarde de lei. Si asta pentru ca forul olimpic roman a sistat finantarea catre lotul de seniori. „Pina ce federatia de box nu ne va prezenta un punct de vedere oficial, am sistat finantarea lotului de seniori. Asta inseamna prime de lot pentru cei din polul Romania, plati de cantonamente, materiale. Chiar inainte de plecarea spre Chicago, forul de box facuse o cerere de finantare in valoare de doua miliarde de lei pentru materiale, pregatire. Acum nu le mai putem da acesti bani. Centrele de copii nu vor suferi de pe urma acestui incident, aici vom da bani in continuare, pentru ca nu dorim sa ne transformam in groparul boxului romanesc", a declarat secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu.

Revenind la situatia boxului romanesc, Obreja spune ca Romania are sanse mici de a avea vreun reprezentant la Jocurile Olimpice de la Beijing, deoarece, desi mai exista turnee de precalificare in Grecia si Italia, nu prea mai sint boxeri care sa ne reprezinte. Seful FRB nu exclude revenirea lui Francisc Vastag ca antrenor coordonator al lotului national.

Avocatul acuzarii

suspendati pe viata de AIBA din boxul amator COSR a sistat momentan finantarea catre lotul national de seniori CS Dinamo a anuntat ca ii va desface contractul de munca lui Bogdan Dinu dupa ce va primi o hirtie oficiala de la federatia de specialitate ANS a avertizat public Federatia Romana de Box Consulul Romaniei la Chicago a anuntat ca cei trei au primit interdictie de a mai intra pe teritoriul SUA in urmatorii 10 ani Conform purtatorului de cuvint al magazinului Nordstorm, Michael Boyd, „nu am vrut sa depunem plingere intrucit suma era prea mica, sub 1.000 de dolari, astfel ca fapta intra la contraventie. In plus, toata marfa furata a fost recuperata, iar cei trei si-au recunoscut fapta in scris. Aplicam aceste reguli, de a-i lasa liberi, pe toti cei care se incadreaza in anumite limite" „Nu-i nimic atipic sa nu-i arestezi atit timp cit nu exista plingere. Sportivii au fost prinsi de ofiterii de securitate ai magazinului. Au sunat la politie, iar noi am ajuns imediat. Bazindu-ne pe explicatiile date de bodyguarzi, i-am lasat liberi", a declarat purtatorul de cuvint al politiei din Chicago, Monique Bond „Plasa nu era la mine. Am stat din camaraderie, ca ceilalti doi nu aveau bani si nu vorbeau bine engleza", a spus Bogdan Dinu pentru „ProSport", ulterior declarind, pentru HotNews, ca se afla la un alt etaj, iar pentru chestorul Marcel Popescu ca se afla in afara magazinului Avocatul apararii

Cazierul solicitat politiei din Statele Unite prin care se arata ca nu au comis infractiuni in ultimii 10 ani pe teritoriul SUA „Totul a pornit de la o sacosa care nu era din magazinul in care ne aflam. Ne-au controlat, le-am aratat bonul fiscal, dar nu ne-au lasat sa plecam. Apoi, toata lumea ne-a acuzat ca am furat, chiar daca noi am spus ca nu a fost vorba de asa ceva. S-a exagerat, nu a fost vorba de furt", sustine Bogdan Dinu „Chiar Consulatul Romaniei la Chicago ne-a dat avocatul si nici vorba sa avem interdictie sa intram in Statele Unite. Ei ne ajuta in rezolvarea cazului pentru ca decizia Federatiei Internationale de Box amator a fost pripita"