E o discutie care nu debuteaza acum, deja de mai bine de un an organizatiile care militeaza pentru drepturile romilor insista pe acest subiect, iar comunicatul facut public de Asociatia "Romani Criss" avertizeaza ca atmosfera intretinuta de presa poate duce la un pogrom asemanator celor din anii '90.
Conform "Romani Criss", informatiile privind originea rasiala sau etnica sunt protejate prin Legea 677/2001 privind prelucrarea datelor personale.
Indiscutabil, in Romania un procent semnificativ al populatiei este predispusa la atitudini rasiste, xenofobe, homofobe sau misogine, felurite forme de discriminare prin refuzul alteritatii. In presa, insa, ca si in uzul curent, utilizarea unor termeni nu e nici discriminatorie, nici jignitoare in sine, cuvintele (daca nu crezi, cumva, in teoria nombrilista) nu sunt din dictionar purtatoare de atitudini nocive, felul in care oamenii le folosesc le face astfel. Aceeasi Lege 677 protejeaza nu numai datele despre rasa si etnie, ci si cele privind "identitatea fizica, fiziologica, psihica, economica, culturala sau sociala"; in logica conform careia nu modul in care e utilizata, ci mentionarea etniei in sine e discriminatorie, atunci si mentionarea cetateniei (romane, in acest caz) e, asta ar sugera ca toti romanii sunt infractori. Ca sa protejam identitatea sociala, despre Mailat n-ar fi trebuit scris nici ca e imigrant, mai ales ca astfel cineva ar putea intelege ca imigrantii sunt in general predispusi la violenta. Nici barbat n-ar fi trebuit spus ca este (identitatea fiziologica, mi se pare), sa afirmi ca un barbat a agresat o femeie e o crunta forma de angroginism.
Stirea ar fi trebuit data sub forma: "O persoana a agresat, talharit si violat o alta persoana, care ulterior a intrat in coma fara sanse de revenire". Fara precizarea locului unde s-au petrecut lucrurile (ar insemna sa sugeram ca o anumita localitate nu e sigura) sau perioada din zi (ar presupune ca toti cei care ies pe strada la ora aceea sunt potentiali agresori). Iar aceasta paranoia poate continua la infinit, cata vreme ne concentram pe cuvinte mai mult decat pe realitatile din spatele lor (sa cer excluderea din vocabular a termenului "moldovean" din cauza ca, la Bucuresti, calatorii cu RATB-ul il folosesc pe post de injuratura?). Pot sa dau oricand, oricui mostre de texte cumplit de discriminatorii in care nu apare niciodata cuvantul tigan sau bulibasa sau piranda sau puradel sau poponar sau sau sau...
In aceasta ordine de idei, de ce mi-ar fi mie rusine ca sunt romanca pentru ca nu stiu care cetatean al tarii mele incalca legea prin Europa? E latura perversa a aceleiasi logici nationaliste conform careia Palme d'Or-ul lui Cristian Mungiu e victoria intregului popor, iar medaliile de aur la gimnastica ar trebui multiplicate in 21 de milioane de exemplare.
Stiti de ce mi-e rusine? Mi-e rusine ca traiesc intr-o tara care-si lasa cetatenii de izbeliste, in care autoritatile locale, desi au "inventarul" complet al pensionarilor indrituiti la ajutoare, lasa oameni batrani si bolnavi sa stea cu noptile la coada pentru un pui si-un kil de zahar, in loc sa li le-aduca acasa, in care spitalele cad in capul pacientilor si copiii mor, iar Biserica isi face televiziune, in care stalpii se prabusesc in capul trecatorilor si-n care daca te nasti sarac, rom sau femeie ai nici jumatate din sanse sa-ti implinesti potentialul, nu din cauza ca scriu ziarele, dar din pricina ca prea multe cohorte de oameni se preocupa numai de cuvinte si imagine de tara.