Jacques Torregrossa, seful misiunii economice franceze in China (cu sediul la Shanghai), a oferit zilele trecute, intr-o declaratie la Strasbourg, argumente pertinente in sprijinul prognozei sale privind perspectivele economiei chineze. Cu un ritm de crestere - in ultimii 15 ani - intre 10 si 15 la suta, spunea oficialul francez, China a devenit deja cea de-a treia putere economica mondiala. Dar, atentie, sublinia Torregrossa, China "nu este doar un centru de productie ( "Uzina lumii", cum o denumeste revista economica franceza "Challenges"), ci si o importanta piata de consum", ceea ce comunitatea economica europeana nu trebuie sa piarda din vedere, in conditiile in care produsele de provenienta chineza au invadat pietele europene. Cateva cifre sunt in acest sens edificatoare: PIB-ul per locuitor, care in 2002 era de 1.000 dolari, a ajuns in 2006 la 2.000 dolari. Partea Chinei din piata mondiala a crescut de la 3 la 7 la suta si, anual, ea castiga cate un punct suplimentar. In ceea ce priveste performantele intreprinderilor chineze, mai releva Jacques Torregrossa, China dispunea inca din 1995 de trei unitati productive campioane mondiale, pentru ca in 2006 sa aiba 20 de asemenea intreprinderi performante. Toate aceste elemente, sublinia Torregrossa, ofera o baza solida pentru a considera ca pana in 2050 China "ar putea deveni prima putere economica a lumii, cu 25 la suta din PIB-ul mondial".Importanta investitiilor straineIndustria chineza este deja in prima linie mondiala la productia de televizoare, mobila, jucarii, incaltaminte, frigidere si echipamente IT. Ea este in acelasi timp al treilea beneficiar de pe glob in privinta investitiilor straine directe, ce au ajuns la 72 miliarde de dolari. Potrivit sefului Misiunii economice franceze in China, tocmai aceste investitii straine si nu doar mana de lucru foarte ieftina explica in mare parte cresterile la productivitatea acestei tari. Oficialul amintit a deplans, insa, faptul ca lumea economica, inclusiv cea din Franta, nu a percutat inca dimensiunea reala a tendintei de crestere a consumului in China. Aflata in curs accelerat de urbanizare, China numara deja 600 milioane de oraseni, 20 de orase adapostind, fiecare, cate 5 milioane de locuitori, iar alte 150 de localitati, cate mai bine de 1 milion de locuitori. Torregrossa semnaleaza o crestere importanta a clasei de mijloc din aceasta tara, cu un standard de viata comparabil celui cunoscut de noi in Europa sau in America de Nord.
Ea numara in acest moment 120 milioane de persoane, practic niste consumatori, si a nu se uita ca populatia acestei tari creste anual cu 20 milioane.
Olivier Laurette, creatorul companiei Novasia Consulting, cercetator specializat in problemele economiei chineze, relata, intr-un interviu acordat cotidianului strasbourghez "Dernieres Nouvelle d'Alsace", ca isi petrece doua treimi din an in China, ceea ce ii ofera sansa de a se informa rapid asupra intentiilor autoritatilor chineze in materie de dezvoltare economica.
Asa, de pilda, el a luat cunostinta de un proiect mai mult decat indraznet, de creare a unei zone speciale pentru investitii, regrupand orasele Chongqing (31 milioane de locuitori) si Chengdu (11 milioane de locuitori).
Este vorba de un pol in vestul Chinei, pe care Guvernul doreste sa-l dezvolte foarte rapid, pentru a lupta astfel impotriva disparitatilor tot mai accentuate si pentru a armoniza nivelul de trai intre estul si vestul tarii, in conditiile in care pana acum a fost favorizata dezvoltarea regiunilor de coasta.