O echipa de cercetatori de la Universitatea Tohoku din Sendai, Japonia, a demonstrat ca doua molecule derivate din curry, un condiment cu gust puternic, au un potential foarte mare de a combate cancerul colorectal. Cercetatorii japonezi au sintetizat in laborator si au testat pe soareci 90 de variatii ale curcuminei, substanta galbena care da gustul condimentului si care are potential anticancerigen. In urma testelor, japonezii au descoperit ca doua dintre aceste variatii, GO-Y030 si GO-Y031, sunt de 30 de ori mai puternice in combaterea cancerului colorectal decat curcumina naturala. Studii anterioare acestuia au dovedit ca, in forma sa naturala, curcumina isi pierde efectele benefice de distrugere a celulelor canceroase imediat dupa ce hrana condimentata a fost digerata. Realizarea lui Hiroyuki Shibata si a echipei sale de la Universitatea Tohoku este ca cele doua molecule derivate din curcumina isi pastreaza proprietatile de combatere a cancerului mult timp dupa terminarea digestiei.