S-a intamplat o crima oribila la Roma. O femeie a fost ucisa si o intrega Italie a luat foc. Focul mocnea de mult mai multa vreme, de cand libertatile postdecembriste si recenta admitere in UE au creat nemeroase facilitati, nu doar statului roman, ci
S-a intamplat o crima oribila la Roma. O femeie a fost ucisa si o intrega Italie a luat foc. Focul mocnea de mult mai multa vreme, de cand libertatile postdecembriste si recenta admitere in UE au creat nemeroase facilitati, nu doar statului roman, ci si unor bune milioane de romani. Prost gestionate aceste inlesniri si avantaje - reciproce, sa recunoastem, si Spania, si Italia, si Germania beneficiaza de mana de lucru calificata, dincolo de grupurile de ciorditori si nevolnici calificati de generatii sa nu faca nimic - au condus la o situatie exploziva. Mintile si pasiunile s-au infiebantat, autoritatile italiene au decis masuri dure, coercitive, mergand pana la drepul de expulzare al cetatenilor romani, cu diferite "probleme", din Republica Italia. Crima comisa, dincolo aspectele ei tehnice inca neelucidate pe de-intregul, ramane o crima. "Incident regretabil", cum eufemistic s-a pomenit in trecere de media romaneasca, cu toate ca este vorba de viata unei femei, dar care poate produce efecte importante.
Ce trebuie facut, cum trebuie actionat ?
De statul italian, de autoritatile romanesti, de Uniunea Europeana. Ce auzim pe la diferitele televiziuni si prin diverse conferinte de presa lasa sa se intrevada o iritare si o tafna, care nu sunt bune in rezolvarea unei simple crime, ci privesc chestiuni mult mai complexe ce ating interesele a milioane de romani. Si statul roman, in ansamblul lui. Eu, tu, el, ea. NOI. Pe scurt: gasirea, nu neaparat rapida si improvizata, a unor solutii viabile si eficiente legate de accesul si dreptul la munca in tarile UE. Cu precadere in "tarile calde", de genul Spania, Italia, Grecia. Cine si cum pleaca, cine ce face acolo si ce se intampla cu imigrantii ilegali, inclusiv cei de etnie rroma, o categorie, oricum am suci lucrurile, aparte. Buba cea mare este acasa, si nu in Italia. "Chestiunea rroma" este deja tratata prin discrimare pozitiva nu doar in Romania, dar eficienta diferitelor programe de insert social lasa de dorit.
Numeroase fonduri destinate integrarii rromilor in societate nu au dat rezultatele scontate. Trebuie insistat si strans surubul educational: scoala, meserie si loc de munca, nu manele, "futai"/"ciordeala" de la 10 ani! Liderii rromi au o mare obligatie sa schimbe niste proaste traditii si rele "obiceiuri stravechi", pe principiul "asa e la noi". Nu mai merge: daca acei copii rromi nu reusesc sa termine un minim ciclu scolar si nu deprind o meserie - drag de munca si nu cintece si dansuri, - romanii la munca "- va fi imposibil de a-i integra. Democratia se mai impune si cu anasana, daca cu vorba buna nu merge.
Liderii rromi au o extraordinara responsabilitate, nu doar pentru confratii si suratele lor, dar si pentru statul roman. Altfel, prin numeroasele incidente - marunte, dar gainariile se aglutineaza si ajung la un punct critic exploziv, cum s-a intamplat in Italia - create de imigrantii nostri dam prilejul si pretextul unor manifestari rasiste si xenofobe nedorite de nimeni. Putin calm si intelepciune nu strica in aceste zile. Ar fi bine daca factorii responsabili sa gestioneze criza, atat la Bucuresti, cat si la Roma, nu s-ar lasa angrenati in declaratii incendiare si scenarii abracadabrante de orice natura. Contactele la cel mai inalt nivel ministerial si prezidential ar putea gasi mai lesne formule juridice corecte pentru a nu leza drepturile unor cetateni, totusi, ai UE. Sunt lucruri care ne privesc si ne ating pe toti. Este un bun moment de redescoperire a solidaritatii europene.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.