Indicele paneuropean FTSE 300, precum si actiunile celor mai mari companii britanice au incheiat tranzactiile de luni in scadere, in urma avertismentului Citigroup privind revizuirea in scadere a portofoliului de active cu alte 8-11 miliarde de dolari, transmite Reuters, citat de Mediafax.
In trimestrul al treilea, Citigroup, cea mai mare banca la nivel mondial, a reevaluat activele in scadere cu 6,5 miliarde de euro, iar presedintele si directorul general al bancii, Charles Prince, si-a inaintat duminica demisia, ca urmare a plasamentelor nerentabile facute de grup pe piata creditelor.
Indicele FTSE 300 a incheiat tranzactiile in scadere cu 0,7%, in timp ce indicele FTSE 100, care include actiunile celor mai mari companii britanice, a coborat cu 1,06%, continuand tendinta descendenta pentru a treia sedinta consecutiv. Declinul indicilor a fost alimentat de evolutia negativa a actiunilor bancare. Astfel, titlurile Alliance & Leicester au scazut cu 4%, Barclays cu 3%, iar Standard Chartered au coborat cu 2,8%.
Ministrul britanic de Finante, Alistair Darling, a declarat ca, in pofida incertitudinilor mari din sectorul bancar, problemele Citigroup trebuie privite in perspectiva.
Un alt factor care a influentat negativ piata a fost declinul de 20,7% al actiunilor Sainsbury, dupa ce un fond de investitii din Qatar a retras o oferta de preluare de 22 mld. dolari a operatorului de supermarketuri, ca urmare a conditiilor dificile de pe piata creditelor.
Titlurile Vodafone au fost insa cotate in crestere cu 2,3%, dupa ce Lehman Brothers a marit tinta de pret pentru actiunile grupului la 2,15 lire sterline pe unitate, de la 1,8 lire sterline pe unitate. Problemele Citigroup au influentat negativ si piata americana de capital.