Directorul cotidianului „Gandul" a fost urmat, pe podiumul editiei inaugurale a proiectului „Zece pentru Romania", de Ion Cristoiu si de Robert Turcescu.

Corectitudinea, impartialitatea si spiritul critic bine dezvoltat sint cele trei calitati esentiale pe care trebuie sa le aiba un bun analist politic si pe care le-au scos in fata cercetarile de la primul clasament al categoriei „analisti politici". In prima faza a competitiei au fost selectate 22 de nume de analisti politici. Ulterior, au ramas in competitie zece nume.

La gala festiva din luna decembrie a anului 2005, cistigator a fost desemnat Cristian Tudor Popescu. De remarcat faptul ca acelasi cistigator

s-a inregistrat si la sectiunea „jurnalisti". Editorialistul de la „Jurnalul National", Ion Cristoiu, a iesit al doilea in clasamentul celor mai buni analisti politici, iar actualul director editorial al ziarului Cotidianul, Robert Turcescu, a luat „bronzul". In topul primilor 10 analisti politici s-au mai situat, in ordine: Marius Tuca, Dan Diaconescu, Silviu Brucan, Emil Hurezeanu, Iosif Boda, Stelian Tanase si Cristian Pirvulescu. In conformitate cu distinctia intre „politolog" si „comentator politic", este de observat faptul ca in top 10 majoritari sint comentatorii politici. In clasament se regasesc si doua nume a caror prezenta a stirnit multe discutii fata de competenta lor in privinta analizei politice: Marius Tuca, dar mai ales Dan Diaconescu. In acelasi an, la „Zece pentru Romania" a mai existat o categorie in clasamentul careia s-au regasit mai multe nume de la sectiunea „analisti politici - jurnalisti". Primele doua pozitii ale acestei sectiuni sint identice: locul 1 - CT Popescu; locul II - Ion Cristoiu. A treia pozitie de la „jurnalisti" este a patra de la analisti": Marius Tuca. Iar locul III de la „analisti", al patrulea de la „jurnalisti": Robert Turcescu. Emil Hurezeanu este si in top 10 jurnalisti pe pozitia a sasea.

Cum va arata ierarhia din acest an la sectiunea „analisti" vom sti in luna decembrie. Pina atunci, duminica aceasta, cu incepere de la ora 15.30, vom avea primele indicii despre noua ierarhie a analistilor politici.