Problemele macroeconomice sporesc riscul expunerii la criza americana
Riscul unei corectii prelungite e, totusi, inca redusŢinand cont de faptul ca tara noastra traverseaza o perioada in care se resimt anumite dezechilibre la nivel macroeconomi
Problemele macroeconomice sporesc riscul expunerii la criza americana
Riscul unei corectii prelungite e, totusi, inca redusŢinand cont de faptul ca tara noastra traverseaza o perioada in care se resimt anumite dezechilibre la nivel macroeconomic, Romania se prezinta a fi un stat vulnerabil la criza globala a creditelor, chiar daca riscul asociat unei corectii pe o perioada mai indelungata este la un nivel minim, potrivit economistului sef al East Capital, Marcus Svedberg. In aceeasi categorie de vulnerabilitate ca si Romania mai intra si alte tari din Europa Centrala si de Est, cum ar fi Letonia, Ungaria, Bulgaria, Turcia si Serbia.
"O serie de tari din Europa Centrala si de Est - Letonia, Ungaria, Bulgaria, Romania, Turcia si Serbia fiind cel mai des mentionate - sunt vulnerabile la criza globala a creditelor, date fiind dezechilibrele macroeconomice pe care le inregistreaza si ar putea suferi intr-adevar o anumita presiune, insa riscul unei corectii prelungite este inca redus", a apreciat economistul sef al celei mai mari companii de investitii specializate pe pietele est-europene.Criza a scumpit crediteleAnalistii de la East Capital spun ca desi la baza este o problema americana, criza a scumpit creditele la nivel international si a redus disponibilitatea institutiilor financiare de a acorda imprumuturi. "Schimbarea a fost foarte rapida. Nu mai tarziu de aceasta vara, opinia generala indica existenta unei lichiditati abundente pe piata. Acum, tari cu mari deficite de cont curent, cum sunt Letonia, Bulgaria, Romania si Serbia, intampina costuri ridicate de finantare a acestor deficite pe pietele internationale", se arata intr-un comunicat al companiei.
Economistul Bogdan Baltazar declara de curand, pentru Curierul National, ca desi bancile se aprovizioneaza partial pentru acordarea de credite din depozitele constituite de clientii bancii, majoritatea apeleaza la finante de pe pietele externe, iar dobanzile de pe aceste piete au crescut in urma crizei creditelor din SUA. "Lichiditatea de pe pietele externe este amenintata si e normal ca aceste dobanzi sa urce", a spus Baltazar. Acesta admite ca nu exista un pericol direct asupra pietei romanesti din partea turbulentelor create pe pietele internationale de criza creditelor, insa anumite influente se resimt.
Totodata, si guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a admis ca principala consecinta a turbulentelor de pe pietele financiare internationale asupra Romaniei ar putea fi ingreunarea accesului la finantare externa.East Capital: Nevoia Romaniei de a apela la credite internationale este relativ redusaCu toate acestea, analistii East Capital spun ca "in cazul acestor tari nevoia de a apela la credite internationale este relativ redusa, intrucat iti finanteaza deficitele prin investitii straine directe - in cazul Bulgariei, Romaniei si Serbiei - sau prin imprumuturi interbancare, cum este cazul Letoniei". Acestia mai spun ca o reducere masiva si prelungita a investitiilor straine directe sau o reducere dramatica a dorintei de sustinere din partea bancilor-mama din Europa de Vest ar putea pune intr-adevar o presiune asupra acestor piete, dar aceste fenomene par destul de putin probabile in viitorul apropiat.
Banca Mondiala a aratat recent ca efectele negative ale crizei creditelor asupra economiilor emergente au fost pana in prezent mai scazute decat era de asteptat, iar cele 8 + 2 noi state membre UE au fost la randul lor si mai putin afectate decat alte piete emergente. "Anumite sectoare sau punctual anumite companii, care au o expunere mare pe piata internationala a creditelor sau activeaza in domeniul imobiliar, ar putea insa cunoaste o anumita presiune in lunile urmatoare", precizeaza Marcus Svedberg.
Corelat la criza creditelor, analistii de la East Capital atrag de asemenea atentia asupra riscului de scadere a cresterii economice din Europa de Est, in special in cazul economiilor supraincalzite. "Dezvoltarea rapida a creditelor a fost un factor important care a contribuit la cresterea acestor economii; acum insa scumpirea creditelor va incetini ritmul de crestere al acestora. Atat timp cat aceasta incetinire este moderata - ea poate fi un lucru bun, intrucat multe dintre aceste economii ar avea nevoie de o frana", spune economistul sef de la East Capital.East Capital este o societate independenta de administrare a fondurilor de investitii, specializata in pietele est- europene de capital, cu active nete de peste 5,1 miliarde euro (7,3 miliarde USD) la data de 30 septembrie 2007.
Investitiile East Capital in Romania sunt de cca 156 milioane euro (225 milioane USD); principalele investitii sunt in Petrom, Impact, Erste Bank si SIF, dar piata romaneasca prezinta un interes sporit pentru companie, mai ales dupa aderarea Romaniei la UE.S&P: Revizuirea perspectivei de rating al Romaniei nu afecteaza calificativele companiilorRevizuirea perspectivei ratingului Romaniei de catre Standard&Poor's nu a avut un impact imediat asupra calificativelor companiilor romanesti de stat din domeniul infrastructurii, a anuntat marti agentia de evaluare financiara."Credem ca raspunsul limitat al politicilor guvernamentale la dezechilibrele aflate in crestere rapida ale Romaniei, corelate cu conditiile dificile de pe pietele internationale, care fundamenteaza decizia de revizuire a perspectivei, nu afecteaza direct calitatea creditelor acestor companii", se spune intr-un comunicat al S&P.Analistii avertizeaza insa ca o eventuala deteriorare a cadrului macroeconomic, pe fondul accentuarii dezechilibrelor, generata de lipsa unor politici adecvate, ar putea avea o influenta negativa asupra potentialului de crestere a ratingurilor si ar putea pune presiune pe acestea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.