Tensiunea arteriala are tendinta de crestere iarna, iar hipertensivii raspund mai greu la tratament cand temperaturile sunt scazute, semnaleaza specialistii. Asa se explica de ce incidenta infarctului si atacului vascular cerebral este mai mare in an
Tensiunea arteriala are tendinta de crestere iarna, iar hipertensivii raspund mai greu la tratament cand temperaturile sunt scazute, semnaleaza specialistii. Asa se explica de ce incidenta infarctului si atacului vascular cerebral este mai mare in anotimpul rece.


Specialistii au identificat mai multe cauze care duc la cresterea tensiunii arteriale in sezonul rece. Primul vinovat este fenomenul de vasoconstrictie. La temperaturi scazute, diametrul vaselor se micsoreaza, fluxul de sange se reduce si tensiunea arteriala creste. La temperaturi mari se produce vasodilatatia: vasele de sange isi maresc diametrul, si tensiunea scade.


CAUZE. La aceasta cauza se adauga si altele, care tin de influenta climatului asupra stilului de viata, explica specialistii americani intr-un studiu prezentat la Congresul anual al Societatii Americane de Cardiologie. "Oamenii au tendinta de a face mai mult exercitiu fizic vara si mai putin in anotimpul rece. De aceea iarna castigam in greutate, iar vara slabim", explica dr Ross Fletcher. La sedentarism se adauga alimentatia bogata in grasimi. Iarna avem nevoie de grasimi pentru a nu suferi de frig. Dar excesul de grasimi este si o cauza importanta de castig ponderal, care la randul sau are drept consecinta aparitia hipertensiunii. Un alt motiv pentru care tensiunea arteriala creste iarna este tendinta de a consuma alimente sarate in acest sezon, iar sarea contribuie la aparitia hipertensiunii.


Medicamentele cu care tratam raceala, de genul antiinflamatoarelor nonsteroidiene, au fost adaugate de specialistii americani pe lista cauzelor de hipertensiune. Si depresia contribuie la cresterea tensiunii arteriale. Oamenii au tendinta de a fi mai depresivi iarna, iar aceasta stare duce la un consum mai mare de alcool si cafea, ambele fiind cauze de hipertensiune. Studiul a fost realizat pe un esantion de 440.000 de pacienti diagnosticati cu hipertensiune. Specialistii au luat in calcul zonele climatice in care locuiau acestia.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.