Romanilor care au comis infractiuni in Italia li se pregateste o surpriza, peste 800 de persoane fiind in prezent in atentia autoritatilor care analizeaza posibilitatea expulzarii acestora. Astfel, s-a intocmit o lista cu aproximativ 800 de romani ca
Romanilor care au comis infractiuni in Italia li se pregateste o surpriza, peste 800 de persoane fiind in prezent in atentia autoritatilor care analizeaza posibilitatea expulzarii acestora. Astfel, s-a intocmit o lista cu aproximativ 800 de romani care ar putea fi expulzati deoarece au comis infractiuni pe teritoriul Italiei. Daca se va obtine si aprobarea factorului politic din Italia, cazurile romanilor de pe aceasta lista vor fi analizate separat, urmand sa se decida pentru fiecare in parte daca se impune sau nu trimiterea in Romania.
Infractiuni grave
"Sunt vreo 800-1000 de romani care au comis deja infractiuni, acestia nefiind in detentie, fiind eliberati. Exista aceasta posibilitate la indemana magistratului, daca sunt la prima infractiune sa-i lase liberi, dupa cateva luni de detentie, acestia avand insa obligatia de a se prezenta la un anumit interval de timp la sectia de politie. Si se pune problema sa-i trimita acasa, in Romania. Inca nu se stie cand, cati si daca se va intampla cu siguranta. Vor (autoritatile italiene-n.r.) sa declanseze operatiunea la un moment oportun, pentru ca nici nu vor sa trimita un lot de cativa in tara si pe urma sa alerge dupa ceilalti. Pentru ca primul pe care-l vor lua ii va anunta probabil si pe ceilalti, existand riscul ca acestia sa dispara, sa nu se mai prezinte la politie. Pentru ca pe acestia efectiv au de unde sa-i ia, avand in vedere ca se prezinta regulat la politie. Se preconizeaza o actiune de amploare. Intai vor trebui stabilite niste criterii, astfel incat sa nu fie luati cei care au furat o paine, ci cei care au savarsit infractiuni grave", au declarat pentru ZIUA surse judiciare din Italia. Potrivit acelorasi surse, exista un fond de lucru pentru a-i trimite pe cei care au comis infractiuni in Romania. "Trebuie vazut in ce masura se obtine si aprobarea factorului politic din Italia, opozitia votand ordonata cu anumite rezerve. Situatia este mai complicata din punct de vedere politic. Se discuta daca sa se aplice sau nu o chestie de genul asta. Oricum vor sa faca putina curatenie. Masura in care or sa reuseasca, ramane de vazut", au mai declarat sursele ZIUA.
Au intrat in vizor si prostituatele
Autoritatile italiene au inceput sa "lucreze" si la capitolul prostituate. "Luni seara au gasit doua prostituate romance care lucrau intr-un loc public. Deocamdata s-a facut un referat, s-a inaintat lucrarea catre un magistrat. Urmeaza sa se decida daca se va cere acordul prefectului pentru a fi expulzate. Iar daca acesta va fi de acord, probabil ca va fi un semnal pentru toate prostituatele romance sa nu mai stea pe strada. Cu siguranta va fi un semnal dur", au declarat pentru ZIUA surse judiciare italiene.
Directiva 38/2004 a Consiliului Europei
"Statele membre pot restrange dreptul la libera circulatie si rezidenta de care dispun cetatenii Uniunii si membrii familiilor acestora, indiferent de nationalitate, pe motiv de politici publice, siguranta publica sau sanatate publica", prevede Directiva 38/2004 a Consiliului Europei privind dreptul la libera circulatie si rezidenta a cetatenilor UE in spatiul comunitar (capitolul VI,
articolul 27).
"Masurile luate pe motiv de politici publice sau siguranta publica trebuie adoptate in conformitate cu principiul proportionalitatii si se vor baza in exclusivitate pe comportamentul personal al individului vizat. Condamnarile anterioare nu vor constitui un motiv pentru adoptarea unor astfel de masuri. Comportamentului individului in cauza trebuie sa reprezinte o amenintare autentica, prezenta si suficient de serioasa, care sa afecteze interesele fundamentale ale societatii. Justificarile extrase din particularitatile unui caz sau care se refera la prevenirea in general nu vor fi acceptate", adauga textul. Referitor la restrangerea drepturilor la libera circulatie si rezidenta pe motiv de sanatate publica, Directiva stipuleaza ca aceasta poate fi aplicata numai daca individul vizat prezinta boli cu potential epidemic, asa cum sunt ele definite de Organizatia Mondiala a Sanatatii, sau alte maladii contangioase sau infectioase ce fac obiectul unor prevederi care se aplica cetatenilor din statele membre (capitolul VI, articolul 29). "Decizia de expulzare nu poate fi luata in cazul cetatenilor Uniunii decat daca aceasta se bazeaza pe motive imperative tinand de politicile publice sau de securitatea publica", stipuleaza textul, avertizand ca "expulzarea cetatenilor UE si a rudelor acestora in virtutea unor motive care tin de politicile publice sau de securitatea publica reprezinta o masura care poate afecta serios persoanele care, facand uz de drepturile si libertatile conferite prin Tratat, s-au integrat intr-un stat membru-gazda. In consecinta, aplicarea acesteia trebuie limitata, in conformitate cu principiul proportionalitatii, pentru a lua in considerare gradul de integrare a persoanelor in chestiune, durata sederii lor pe teritoriul statului membru-gazda, varsta acestora, situatia familiala si economica si legaturile cu tara de origine". "Ordinele de expulzare nu pot fi emise de statele membre ca o pedeapsa sau ca o consecinta legala a unei pedepse in custodie", conchide Directiva. (D.E.)
Franco Frattini, comisar european pentru Justitie
"Pretul platit pentru o toleranta excesiva"
Subliniind ca nu se poate vorbi de o criza intre Guvernele italian si roman, comisarul european pentru Justitie, Libertate si Securitate, Franco Frattini, a apreciat ordonanta emisa, saptamana trecuta, de Guvernul de la Roma drept "corecta", vorbind, pentru La Stampa, despre "pretul platit pentru o toleranta excesiva".
"Este un text corect", a declarat oficialul european pentru cotidianul italian La Stampa, referitor la decizia Guvernului de la Roma de a adopta, in regim de urgenta, o ordonanta ce prevede expulzarea cetatenilor comunitari ce se fac vinovati de comiterea de infractiuni in Peninsula. "Este o masura care a devenit necesara. Pentru a ne da seama cat de dificila este situatia este suficient sa privim baracile de-a lungul raului Tibru. In fata acestei situatii s-a inregistrat o dificultate obiectiva de a-i face fata numai cu instrumentele existente in fata afluentei tot mai mari de cetateni romani, multi dintre ei perfect cinstiti. Rezultatul a fost o toleranta excesiva al carei pret il platim", a adaugat Frattini, subliniind ca Italia nu poate face expulzari colective pentru ca legislatia europeana nu permite asa ceva. (D.E.)
Ordonanta expulzarilor in dezbaterea Senatului de la Roma
Comisia pentru Afaceri Constitutionale a Senatului italian a inceput sa dezbata, ieri, ordonanta adoptata miercurea trecuta, in regim de urgenta, de Guvernul de la Roma, care prevede expulzarea cetatenilor comunitari din motive de siguranta publica.
Dezbaterile asupra ordonantei ce a intrat in vigoare la finalul saptamanii trecute, odata cu publicarea, vineri, in Gazeta Oficiala, vor reprezenta un nou test pentru coalitia de guvernamant, de centru-stanga, condusa de Romano Prodi, care in Senat are numai doua voturi in plus fata de Opozitia de centru-dreapta. In conditiile in care textul trebuie aprobat de Parlament pana in luna decembrie, pentru a capata statut de lege, clasa politica italiana nu reuseste, totusi, sa se puna de acord asupra lui, disensiuni existand atat intre coalitia guvernamentala si Opozitia de centru-dreapta, cat si in cadrul Uniunii de centru-stanga condusa de Prodi, relateaza agentia de presa italiana ANSA. In vreme ce stanga radicala, membra a Uniunii, reprezentata in special de Partidul Refondarii Comuniste (PRC) cere amendarea documentului in vederea introducerii unor prevederi antirasiste si are obiectii legate de constitutionalitatea textului, Opozitia de dreapta cere trei asigurari: ca expulzarile sa fie reale ("nu este de ajuns un ordin de repatriere"), ca fortele de ordine sa primeasca mai multe fonduri in proiectul de buget pe 2008, iar "cine nu munceste sa nu poata sa reintre in Italia", intrucat are toate sansele sa cada prada criminalitatii organizate. Fortele de Opozitie au amenintat deja ca ar putea sa nu voteze decretul-lege, fiecare dintre cele patru mari formatiuni (Alianta Nationala, Liga Nordului, Forza Italia si Uniunea Democratilor Crestini si de Centru - UDC) intentionand sa-si aduca propriile amendamente. (D.E.)
Acordurile Schengen ar putea fi revizuite
Dupa emiterea ordonantei referitoare la expulzarea cetatenilor comunitari ce se fac vinovati de comiterea unor infractiuni pe teritoriul Italiei, oficialii din Peninsula nu exclud o eventuala revizuire a Acordurilor Schengen, ce regrementeaza libera circulatie in spatiul UE. "Este extrem de important ca Italia sa-i propuna comisarului Frattini si Comisiei UE o reflectie" asupra Acordurilor Schengen, a declarat fostul secretar al partidului Democratii de Stanga (DS), Piero Fassino, intr-o interventie in emisiunea "Porta a Porta", a postului de televiziune Rai Uno. Pozitia lui Fassino a fost sustinuta, in aceeasi emisiune, de liderul Aliantei Nationale, Gianfranco Fini. (D.E.)
Basescu a cerut un proiect la nivelul UE
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni seara la TVR, ca este nevoie de un proiect la nivel UE referitor la situatia romilor, in contextul in care cele mai mari probleme in diaspora sunt create, potrivit sefului statului, de cetatenii romani de etnie roma. "Sigur, spunem toti de romani, dar trebuie sa avem puterea sa recunoastem ca cele mai mari probleme le creeaza cetatenii romani de etnie roma. Si poate sa tipe Romani CRISS pana maine dimineata - asta este realitatea", a spus Basescu, referindu-se la problemele cetatenilor romani din UE, in contextul problemelor aparute recent in Italia. Seful statului a tinut sa adauge ca nu reproseaza acest lucru nici ONG-ului Romani CRISS si nici romilor, mentionand ca este necesar un proiect la nivel UE dedicat incluziunii sociale a acestei etnii. (C.S.)
Romani CRISS:
E problema Romaniei
Este important ca presedintele vorbeste despre problema romilor si e un semnal bun ca acorda atentie acestui subiect, a declarat, ieri, directorul Romani CRISS, Magda Matache, citat de Mediafax. Potrivit Romani CRISS, Basescu ar trebui sa reproseze Guvernului si Parlamentului faptul ca problema romilor din Romania inca nu a fost solutionata. "Incluziunea sociala a romilor nu s-a facut in Romania. Problema romilor romani e in primul rand problema Romaniei si apoi a Europei", a declarat Matache. Ea a precizat ca o strategie europeana este necesara atunci cand se vorbeste de romi in general, pentru ca pentru romii din Romania o astfel de strategie ar oferi doar un anumit cadru fara sa solutioneze problemele care exista in plan local, regional sau national. (C.S.)
Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii
"Italienii nu inteleg cultura romilor"
Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu a declarat ieri ca va propune printre dispozitiile luate de Guvern pentru imbunatatirea relatiilor dintre populatia italiana si romii din Italia, si cateva masuri la nivel cultural si religios, italienii neintelegand in prezent cultura si civilizatia roma. "Cultura inseamna inclusiv comportament, civilizatie, raporturi interumane. Vom propune un set de masuri, deja am prezentat parte dintre ele in sedinta de Guvern. Europenii nu inteleg ce se intampla cu romii, romii au cultura lor, trebuie sa o intelegem, sunt popoare nomade, au o gandire, au o cultura, au civilizatia lor, trebuie sa le intelegem in datele lor. Ei apartin patrimoniului european, europenii inca nu au inteles chestia asta. Cu ei trebuie sa ai alte tipuri de dialoguri, de comunicare, e firesc sa fie asa, sunt alta cultura", a declarat ieri Iorgulescu, citat de Mediafax. (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.