Piratii netului nu sint dispusi sa plateasca nici cel mai infim pret, citeva date de inregistrare, chiar daca li se ofera un fruct oprit pe gratis. O dovedeste revolutia stirnita de trupa Radiohead in lumea muzicii.

Satula de pirateria care inghite tone de muzica in fiecare an si de procentele dolofane cu care casele de discuri producatoare le subtiaza incasarile la fiecare album, trupa Radiohead a luat o hotarire care a lasat masca industria. A renuntat la serviciile EMI, casa lor de discuri, si si-a postat ultimul album, „In Rainbows", pe site-ul sau, de unde sa si-l descarce oricine il vrea, iar daca-l lasa inima, si sa plateasca, e liber sa puna in cosul celor de la Radiohead citi verzisori crede de cuviinta.

In primele zece zile de la postarea albumului, site-ul a inregistrat un numar-record de un milion doua sute de vizite, dintre care majoritatea s-au soldat sigur cu o descarcare. Cifra, care dadea deja masura unui succes urias, s-a mai dezumflat dupa analizarea datelor. O medie de pret de 6 dolari pe album n-au vrut sa plateasca decit 38% dintre amatorii de muzica Radiohead, restul de 62% fiind foarte multumiti ca il primesc legal si gratis. „Acestia sint intr-un numar prea mare ca sa poata fi ignorat, deci e timpul sa venim cu noi modele de business care sa li se adreseze «gratisomanilor»", spunea un comentator pentru „Financial Post" Canada.

Toata lumea muzicii asteapta cifrele oficiale ale celor de la Radiohead, dar managerul lor refuza sa le faca cunoscute pina dupa sarbatori. Pina atunci se trag totusi sforile unor concluzii, pe baza cifrelor venite din alte surse decit cele oficiale Radiohead. Iar una dintre ele este ca pe piratii muzicii hard core nici macar gratuitatea nu i-a facut sa intre in legalitate. Analistii industriei muzicale au constatat ca jumatate de milion de useri au furat albumul tot din vechile locuri de intilnire in piratare, The Pirate Bay si TorrentSpy, chiar daca il puteau avea si gratis. Iar descarcarile ilegale e foarte posibil sa le depaseasca pe cele legitime in saptaminile urmatoare, dat fiind faptul ca multi dintre cei un milion doua sute de useri care si l-au descarcat pe cale legala isi facusera o precomanda inainte de lansarea lui.

Pretul unui album nu joaca decit un mic rol in cit de repede si de mult va fi piratat. „Albumele de succes, cerute in magazine, sint aceleasi cu cele capturate si de pirati pe net", spune un analist al industriei muzicale.

Revista „Forbes" a dat publicitatii un memo care a inceput sa circule la EMI, fosta casa de discuri a trupei, si care arata cum va remodela industria muzicala ideea Radiohead: „Industria a fost prea multa vreme dependenta de numarul de CD-uri vindute si, in loc sa se deschida catre digitalizare si multiplele oportunitati de promovare pe care le ofera aceasta, si-a intepenit capul in nisip. Initiativa Radiohead e o scuturare din amorteala, pe care noi toti ar trebui sa o consideram bine venita si sa-i raspundem cu creativitate si energie".

Mai dezamagit se declara un profesor de proprietate intelectuala de la Facultatea de Drept a UCLA University, care erodeaza cu opinia sa succesul celor de la Radiohead: „Daca o comunitate respinge chiar si un experiment deschis la minte ca acesta, generatia urmatoare va avea de suferit in ceea ce priveste experimentarea si schimbarea".

Tot el arunca pe piata ideea ca fanii pirati ai Radiohead au preferat sa le ia ilegal albumul de pe The Pirate Bay si TorrentSpy, pentru ca nu e numai gratis, dar e si binecuvintat anonim. „Inregistrarea care li se cerea pe site-ul oficial al trupei, unde trebuiau sa ofere nume, e-mail sau adresa, e o bariera. E trist sa vezi ca un cost foarte mic poate fi prea mare."

Downloadeaza ultimul album Radiohead, la www.cotidianul.ro/select