Daca zvonurile care sint acum pe piata se confirma, Videanu nu are nici o sansa sa ramina ca „primarul care face". Va fi „primarul care pleaca" sau „care abandoneaza".

Cazul „Videanu-care renunta la al doilea mandat" a debutat in presa sub zodia misterului. Off the record si uneori chiar soptit! Au fost citeva saptamini bune in care una dintre stirile cu o cota foarte buna la bursa zvonurilor era aceea ca actualul primar al Bucurestiului nu mai vrea, nici in ruptul capului, sa mai candideze pentru un al doilea mandat consecutiv la institutia pe care o conduce acum. Recent insa, presat de insistenta zvonurilor care s-au transformat in stire aproape sigura, Adriean Videanu a recunoscut, la un post de televiziune, ca nu il tenteaza un al doilea mandat de primar al Capitalei.

Replicile din interiorul PD la dorinta (decizia?) lui Videanu au venit prompt si au fost, cum altfel, in sincron cu remarcele lui Traian Basescu fata de aceasta chestiune. Seful statului a spus: „Videanu are obligatia sa mai candideze inca o data. Eu, ca om politic, as fi neimpacat sa plec fluierat, stiind ca fac un lucru bun. Si mi-as spune: mai incerc o data pentru ca vreau sa iau si roadele". A spus si Vasile Blaga, contracandidat al lui Adriean Videanu pentru o probabila viitoare functie de premier: „Am incredere ca isi va schimba optiunea pentru ca trebuie sa se infrupte din roadele muncii depuse in mandatul acesta".

Oricum am privi lucrurile, despre Adriean Videanu nu se poate spune ca a jucat abil cartea cu retragerea doar intr-o singura privinta: daca vrea sa se retraga in afaceri, departe de zgomotul politic. Ceea ce este putin probabil, intrucit actualul presedinte executiv al PD a lasat in repetate rinduri sa se inteleaga ca are ambitii politice mult mai mari. In aceste conditii, la care se adauga si faptul ca, intre Blaga si Videanu, Traian Basescu l-ar prefera ca premier mai degraba pe Blaga (plus ca mai sint de luat in calcul si Stolojan si chiar Monica Macovei), gestul de a renunta la competitia pentru inca un mandat de primar general al Capitalei e sau copilaresc, sau miroase a santaj ieftin la acest moment. Sigur, e foarte probabil ca Adriean Videanu sta prost in sondaje, dupa ce a scos la suprafata atitea „mate" ale Bucurestiului. Insa, daca renunta in felul in care a confirmat ca ar vrea sa o faca, pleaca precum un invins, nu ca un invingator. Povestea ca „se sacrifica pentru partid" e destul de greu credibila.