Analistii politici din Romania au atras atentia de mult timp ca relatia dintre presedinte si premier s-ar putea sa aiba consecinte grave in ceea ce priveste imaginea tarii in lume. Se pare insa ca ne-am obisnuit atat de mult cu starea de permanent sc
Analistii politici din Romania au atras atentia de mult timp ca relatia dintre presedinte si premier s-ar putea sa aiba consecinte grave in ceea ce priveste imaginea tarii in lume. Se pare insa ca ne-am obisnuit atat de mult cu starea de permanent scandal dintre cele doua palate, incat nu mai tinem cont de faptul ca, pe alte coordonate, lumea s-ar putea uita chioras la noi chiar atunci cand ne-ar surprinde citind Divina Comedie a lui Dante! In Europa in care tocmai am intrat exista, fara indoiala, infractori pe care comunitatea ii repudiaza. Ca si la noi. Numai ca acolo, cei din "lumea buna" fac eforturi ca imaginea lor sa nu semene sub nici o forma cu a unui scandalagiu, betivan, drogat sau hot. La noi, parca toti am fi infractori de rand! Ministri purtati pe la DNA, oameni de afaceri incatusati si prezentati cu catuse pe ecrane.... Peste toate acestea, de cativa ani, presedintele si premierul par a disputa un meci de box cu infinite reprize! Nu trece o zi fara sa inregistram o lovitura sub centura, venita dintr-o parte sau din alta. Noi ne-am obisnuit cu starea asta si chiar dam impresia ca suntem chibitii unuia sau altuia dintre boxeri! Nimeni nu si-a pus pana acum problema: oare cum sunt vazuti in Europa cei doi vectori de putere din Romania? Si, mergand mai departe pe acest fir, cum este vazuta Romania lui Basescu si Tariceanu?
Europa aceasta in care am intrat are, desigur, pacatele ei. Multe seamana cu ale noastre. Dar vesnicul scandal dintre Basescu si Tariceanu nu cred ca are un corespondent in orice alta parte a batranului continent! Cand biata italianca a fost ucisa de bestia noastra, logic ar fi trebuit ca toata puterea legii si a opiniei publice sa se indrepte doar impotriva criminalului. Ce rost avea implicarea lui Mutu, care lupta pentru culorile unei echipe italiene, sau a celorlalti romani care muncesc din greu si pentru bunastarea italienilor? Sunt sigur ca in Italia se comit crime si de catre turci, bulgari, albanezi, dar si de catre italieni. De ce ar avea ceva special aceasta crima savarsita de un roman?
Nu sunt atat de absurd incat sa fac o legatura directa intre Mailat si Basescu sau Tariceanu, dar, cel putin in planul perceptiei, un fir ii uneste pe cei trei: Mailat a venit in Italia din tara unde presedintele si premierul se iau zilnic la harta! Aici suntem toti de vina, caci nu am reusit sa le atragem atentia celor care detin primele doua functii in stat ca gesturile, faptele si chiar declaratiile lor publice pot duce la astfel de consecinte. Toata floarea intelectualitatii romanesti s-a grabit sa laude forta presedintelui chiar si atunci cand cuvintele si gesturile sale imbracau haina penala. Celelalte somitati, aflate in slujba premierului, l-au indemnat pe acesta la replici asemanatoare. Cu exceptia doamnei Doina Cornea, care i-a invitat pe amandoi la impacare si dialog, am putea sa spunem ca toti avem partea noastra de vina, asmutindu-i pe Basescu si Tariceanu intr-un vesnic scandal care incepuse sa ne placa!
Macar atat sa ramana din oribila crima din Italia: Basescu si Tariceanu sa inteleaga ca sunt conducatorii acestei tari! Asta ar fi adevarata provocare pentru cineva care vrea o glorie adevarata: sa-i convinga pe Basescu si Tariceanu sa stea linistiti la aceeasi masa si sa discute despre binele Romaniei!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.