Presedintele Traian Basescu a trimis ieri Parlamentului pentru reexaminare Legea de aprobare a OUG 1/2007 referitoare la unele masuri in vederea euroalegerilor, propunand ca difuzarea sondajelor in campanie sa fie interzisa doar cu 48 de ore inainte
Presedintele Traian Basescu a trimis ieri Parlamentului pentru reexaminare Legea de aprobare a OUG 1/2007 referitoare la unele masuri in vederea euroalegerilor, propunand ca difuzarea sondajelor in campanie sa fie interzisa doar cu 48 de ore inainte de scrutin si nu cu 30 de zile.
Potrivit unui comunicat al Administratiei prezidentiale dat ieri publicitatii, presedintele Basescu arata in cererea trimisa Parlamentului ca Legea pentru aprobarea OUG 1/2007 la punctul 4 introduce o noua prevedere, prin care interzice "prezentarea sondajelor de opinie cu un continut electoral, difuzarea de emisiuni electorale referitoare la intentia de vot cu 30 de zile inainte de ziua de referinta". "Aceasta prevedere este excesiva si neconstitutionala, avand in vedere ca atat Legea nr. 373/2004 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, in art. 66 si 67, cat si Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, in art. 71, cuprind dispozitii care prevad ca prezentarea de sondaje de opinie sau difuzarea de emisiuni electorale, sunt interzise doar cu 48 de ore inainte de ziua votarii", precizeaza seful statului.
Totodata, seful statului a mentionat ca prevederile privind unele masuri pentru desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European incalca si dreptul la informatie al cetateanului, prevazut in articolul 31 din Constitutie.
Solutia pe care o propune Basescu in cererea adresata Parlamentului este "de a inlocui in textul articolului criticat termenul de 30 de zile cu cel de 48 de ore, pentru a fi in concordanta cu textul constitutional".
In legatura cu acest fapt, parlamentarii au pareri diferite, in functie de simpatiile politice.
Vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, a afirmat pentru Curierul National: "Domnul presedinte are o caracteristica esentiala - se impiedica de legi. Nepasarea cu care vrea sa incalce legile ar trebui sa ia sfarsit". Liderul PD, Emil Boc, a declarat in schimb ca propunerea presedintelui este in conformitate cu Constitutia, deoarece cetatenii au dreptul la informatie.
Deputatul liberal Titu Gheorghiof, opineaza ca "nimeni nu este deasupra legii" si ca nu il intereseaza ce declara si ce doreste seful statului, important este ce hotaraste Parlamentul.
Conform legislatiei in vigoare, institutiile de sondare a opiniei publice nu au voie sa faca publice rezultatele sondajelor, pe o perioada de 30 de zile pana in ziua alegerilor inclusiv.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.