Pentru protejarea investitiilor realizate pe piata de capital este recomandat ca in momentul in care sunt cumparate actiuni la BVB sa fie realizata o vanzare simultana la bursa la termen din Sibiu, ceea ce in termeni bursieri reprezinta o operatiune
Pentru protejarea investitiilor realizate pe piata de capital este recomandat ca in momentul in care sunt cumparate actiuni la BVB sa fie realizata o vanzare simultana la bursa la termen din Sibiu, ceea ce in termeni bursieri reprezinta o operatiune de arbitraj.
Aceasta strategie se aplica atunci cand exista diferente mari intre preturile spot de la BVB si cele futures de la Sibiu.
De obicei, aceasta operatiune se realizeaza pe scadente mai indepartate, preturile futures fiind mai ridicate de obicei cu 10 - 15% fata de cele spot, diferentele reducandu-se odata cu apropierea termenului de scadenta. Trebuie precizat ca aceasta operatiune implica un risc zero, iar in functie de perioada anului in care strategia a fost demarata, la castigul oferit de diferentele de pret se poate adauga si un eventual dividend aferent actiunilor cumparate.
De exemplu, un investitor doreste sa initieze o strategie de arbitraj intre cele doua piete, pe actiunea RRC, el achizitionand 10.000 de actiuni la BVB, cu un pret de 0,1060 lei/actiune, iar pe piata futures el va vinde un contract (echivalentul a 10.000 de actiuni RRC) cu scadenta martie 2008, la pretul 0,1260 lei. Sumele alocate sunt de 1.060 lei cu un comision de circa 1% (10,60 lei) pentru operatiunea de la BVB si de 150 de lei (marja depusa la Sibiu) cu un comision de 1,5 lei.
In aceasta situatie exista trei scenarii.
Pretul la scadenta este de 0,095 lei/actiune la BVB, situatie in care pe spot se consemneaza o pierdere de 110 lei, la care adauga comisionul inchidere de 9,5 lei, in timp ce pe piata futures se obtine un profit de 310 lei, ceea ce echivaleaza cu un profit total 200 lei, minus comisoanele.
Daca la scadenta pretul va fi la BVB de 0,12 lei/actiune, profitul va fi de 140 lei.
Scazand comisionul de deschidere, respectiv de inchidere, ale caror valori cumulate ajung la 22,6 lei, profitul va fi de 117,4 lei. La aceasta se adauga profitul realizat la Sibiu, in valoare de 60 lei, totalul cifrandu-se la circa 170 lei.
Luam in calcul si varianta in care pretul la scadenta va fi de 0,1350 lei/actiune. In aceasta situatie investitorul va castiga la BVB 290 lei, in timp ce la Sibiu va pierde 90 lei, profitul total fiind de 200 lei, din care se vor scade comisioanele.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.