Contractul de privatizare a fabricii craiovene a fost semnat ieri fara sa contina nici o clauza care sa oblige cumparatorul arab la mentinerea obiectului de activitate.

Contractul de privatizare a societatii Electroputere SA Craiova a fost semnat ieri de catre presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, si de presedintele firmei cumparatoare, Al-Arrab Contracting Company, Said Bahjad Said. Statul a reusit sa vinda intreprinderea craioveana dupa cinci tentative esuate. Valoarea tranzactiei este de 120 de milioane de euro, din care statul va incasa efectiv doar 2.340.000 de euro, restul constind in datorii asumate de investitor si obligatii investitionale asumate de catre partea araba. „Vinzarea s-a realizat in ultimul moment, intrucit societatea ajunsese in prag de faliment. Este bine ca am gasit un investitor puternic si potent financiar care sa revitalizeze intreprinderea", a precizat Atanasiu.

Situatia grea a fabricii, care inregistreaza datorii de 60 de milioane de euro, a facut insa ca autoritatea de stat sa nu emita prea multe pretentii la privatizare. Potrivit presedintelui AVAS, nu exista in contract nici o clauza care sa ii oblige pe investitori sa mentina profilul de activitate ori un numar minim de salariati. „Avem doar un plan de afaceri pe cinci ani care trebuie urmat, orice modificare a acestuia putindu-se face doar cu aprobarea AVAS", a mai spus Atanasiu. Acesta a tinut sa linisteasca angajatii de la Electroputere, spunind ca nu sint in pericol sa-si piarda locurile de munca, ba chiar se vor mai face angajari pentru ca arabii au venit sa dezvolte activitatea fabricii. La rindul sau, Said a dezvaluit din planurile ambitioase pe care arabii vor sa le puna in practica la Craiova, printre acestea fiind cresterea cifrei de afaceri de cinci ori pina in 2012 si intrarea pe profit. Compania a avut in 2006 o cifra de afaceri de aproximativ 55 de milioane de dolari. „Vrem sa transformam Electroputere intr-unul dintre actorii majori la nivel european. Ne vom axa in principal pe productia de locomotive pentru care avem o cerere mare in tarile din zona Golfului", a spus presedintele Al-Arrab.

Compania araba si-a asumat prin contractul de privatizare plata a circa 60 de milioane de euro datorii si investitii de 23 de milioane de euro, precum si asigurarea unui capital de lucru de 37 de milioane de euro. Al-Arrab Contracting Company Limited, firma detinuta de una dintre cele mai bogate familii saudite, este specializata in domeniul lucrarilor de infrastructura, precum si al constructiilor de cladiri rezidentiale, birouri, institutii de invatamint si spitale.

Urmeaza Antibiotice AVAS va lansa anuntul de vinzare a producatorului farmaceutic Antibiotice Iasi pina la finele lunii noiembrie, dupa ce Guvernul va aproba strategia de privatizare propusa de catre consultant, a declarat presedintele AVAS, Teodor Atanasiu. AVAS a selectat firma germana AT Kearney GmbH, in luna august, drept consultant financiar care sa elaboreze strategia de privatizare a Antibiotice Iasi. Autoritatea a primit, in toamna anului trecut, 22 de oferte neangajante pentru privatizarea companiei Antibiotice.

Tot ce fabrica Electroputere Craiova puteti gasi pe www.cotidianul.ro/select