Compania va plati datoriile de 44 mil. euro si garantiile de 20 mil. dolari
Peste 23 mil. euro, investiti in mediu, dezvoltare si retehnologizare
Alte 37 mil. euro - infuzia de capital de lucruDupa cinci luni de discutii, compania saudita A
Compania va plati datoriile de 44 mil. euro si garantiile de 20 mil. dolari
Peste 23 mil. euro, investiti in mediu, dezvoltare si retehnologizare
Alte 37 mil. euro - infuzia de capital de lucruDupa cinci luni de discutii, compania saudita Al Arrab a semnat ieri cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului contractul de privatizare al societatii Electroputere Craiova. Tranzactia, in valoare de 120 de milioane de euro, a fost perfectata de presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, si presedintele Al-Arrab Contracting Company Limited, Said Bahjad Said.
Prin contract, compania saudita si-a asumat investitii de 23,084 milioane euro, dintre care 3,084 milioane euro reprezinta investitii de mediu si 20 milioane de euro investitii pentru dezvoltare si retehnologizare. Pentru rezolvarea crizei de lichiditati existente in societate, Al Arrab urmeaza sa realizeze, conform cerintelor AVAS, o infuzie de capital de lucru de 37 milioane euro, asumandu-si totodata si toate datoriile societatii (aproximativ 44 milioane euro si garantii comerciale catre banci de aproximativ 20 milioane de dolari).
Mentionand ca, din cauza acestor datorii, Electroputere Craiova se afla practic in pragul aplicarii dispozitiilor Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei, AVAS precizeaza ca prin conractul de privatizare s-au vandut 78.009.632 de actiuni, reprezentand 62,8259% din capitalul social al Electroputere, restul actiunilor aflandu-se in proprietate privata.Said Bahjat: "Voi transforma uzina intr-un gigant industrial"Aratandu-se multumit de incheierea tranzactiei cu statul roman, presedintele Al Arrab a declarat ieri ca Electroputere Craiova va fi transformata intr-un gigant industrial la nivel mondial, prin includerea uzinei in strategia de globalizare a companiei Al-Arrab Contracting.
"Achizitia Electroputere reprezinta un punct istoric foarte important pentru strategia noastra de globalizare. Am ales Romania ca punct de intrare in Uniunea Europeana datorita atractivitatii mediului de afaceri, prin personalul calificat si transparenta politicii de investitie", a spus, citat de Mediafax, Said Bahjat.
De partea cealalta, presedintele AVAS a sustinut ca privatizarea Electroputere a reprezentat singura solutie de continuare a productiei. "Prin planul de afaceri propus, se creeaza locuri de munca suplimentare. La Craiova nu veti vedea disponibilizari de personal, ci dimpotriva, iar productia de locomotive va fi mentinuta", a spus Atanasiu, amintind ca au existat alte cinci incercari nereusite de privatizare.
Oferta Al-Arrab pentru privatizarea uzinei de la Craiova a fost selectata, in luna iunie, finalizarea tranzactiei de privatizare si forma finala a contractului, aprobata la 20 septembrie, neprevazand scutiri de la plata datoriilor societatii craiovene catre stat. Valabilitatea ofertei de privatizare a fost prelungita de trei ori pentru finalizarea negocierilor si parafarea contractului de privatizare, ultimul termen fiind stabilit pentru 17 noiembrie. In luna octombrie, AVAS a informat Consiliul Concurentei cu privire la forma si continutul contractului, iar documentul a fost transmis Comisiei Europene.Profitul Al Arrab...Al-Arrab Contracting Company Limited din Arabia Saudita este specializata in domeniul lucrarilor de infrastructura, precum si al constructiilor de cladiri rezidentiale, birouri, institutii de invatamant si spitale. Compania a realizat proiecte in Irak, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Bahrain, Etiopia si Arabia Saudita.
Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 133 de milioane de dolari si un profit brut de 19,56 de milioane de dolari, castigul net fiind de 13,65 de milioane de dolari.
Al-Arrab este constituita ca o societate cu raspundere limitata, cu o durata de functionare determinata de 20 de ani, din ianuarie 1999 pana in 2018, cu posibilitatea de prelungire automata pe o perioada similara. Capitalul social al firmei se ridica la 1,07 milioane de dolari.... si pierderile ElectroputereFondata la 1 septembrie 1949 ca producator de echipamente pentru domeniul energetic si transport feroviar, Electroputere Craiova a fost divizata in '90 in sapte societati comerciale, in '94 unitatile reunindu-se in actualul holding SC Electroputere SA. In primele trei trimestre din 2007, compania a pierdut 30,71 milioane lei, in timp ce anul trecut a avut pierderi de 50,1 milioane lei.
Situata printre primele cinci mari companii cu datorii la bugetul de stat, Electroputere a inregistrat in primele trei trimestre si o scadere a cifrei de afaceri, cu 12,18%, pana la 95,67 milioane lei. Compania are un capital social in valoare de 12,4 milioane de lei si este una dintre cele mai mari companii din portofoliul AVAS.
Fabrica de la Craiova se intinde pe o suprafata de 61 de hectare de teren, iar fluxul de productie ocupa abia jumatate din suprafata. Alte obiective, precum cantina, policlinica sau baza sportiva, pot fi valorificate, sub alta forma, de cumparator.
Firma are patru divizii de productie, respectiv Aparataj electric, Masini electrice rotative, Transformatoare de putere si Vehicule feroviare si urbane, o divizie de servicii generale, precum si fabricile Scule, dispozitive, verificatoare, Piese turnate si forjate, Reparatii si modernizari de masini unelte si instalatii tehnologice.BVB a suspendat listarea titlurilorActiunile Electroputere Craiova au fost suspendate ieri dimineata de la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), pentru protectia investitorilor, in conditiile in care urma sa fie semnat contractul de privatizare. Titlurile vor reveni astazi la tranzactionare.
Potrivit reglementarilor BVB, conducerea Bursei poate decide suspendarea de la tranzactionare a instrumentelor financiare pentru protectia investitorilor si in vederea mentinerii unei piete ordonate si a asigurarii accesului egal la informatia necesara deciziei de a investi. Titlurile Electroputere au inregistrat o pierdere de 6,5%, in sedinta de tranzactionare de luni, ultimul pret fiind de 1,18 lei pe actiune.Lacunele contractuluiContractul de privatizare a Electoputere cu firma Al-Arrab Contracting Company Limited nu are nicio clauza care sa oblige firma saudita sa pastreze obiectul de activitate si nu prevede niciun termen pentru plata datoriilor, a declarat presedintele AVAS Teodor Atanasiu.
In schimb, potrivit unui plan de afaceri semnat de AVAS cu Al-Arrab Contracting Company Limited, cumparatorul se obliga sa plateasca actiunile in termen de 10 zile ( 2,3 milioane euro), iar in termen de trei luni trebuie sa investeasca circa 30 de milioane de euro in capitalul de lucru.
Pentru restul investitiilor, ca si pentru plata datoriilor nu exista un termen de plata, acestea urmand sa fie achitate conform unei scheme proprii a cumparatorului, in functie de necesitatile fabricii.
Presedintele Al-Arrab, Said Bahjat Said, a declarat ca nu stie exact cum vor fi achitate datoriile, dar cel mai probabil printr-un credit.
Reprezentantii noului actionar majoritar al Electroputere sustin ca in viitor ar putea investi in Craiova si in proiecte imobiliare, insa nu au precizat daca vor folosi o parte din terenurile uzinei craiovene in acest scop.
Contractul nu obliga cumparatorul sa mentina cei 2.600 de angajati. Exista insa un contract social incheiat intre sindicatul de la Electroputere si Al-Arrab Contracting Company Limited. "AVAS nu are in obiectul de activitate rezolvarea problemelor sociale", a declarat Teodor Atanasiu.
La termenul limita de depunere a ofertelor, cinci companii si-au exprimat interesul pentru privatizarea Electroputere Craiova: A5 Invest SRL Caransebes, Grup Feroviar Roman SA, Vienna International Holding SRL, Al Arrab Contracting Holding SRL, Peeker Atomic Energy System INC Lakewood Colorado. Dupa analiza documentelor de participare, au ramas trei ofertanti: A5 Invest Caransebes, Grup Feroviar Roman si Al Arrab Company Ltd, primii doi fiind eliminati pentru ca nu au indeplinit conditiile prevazute prin dosarul de prezentare si de legislatia in vigoare din domeniul privatizarii. (NewsIn)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.