Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a acuzat Romania ca incearca sa submineze eforturile tarii sale de a-si dezvolta identitatea nationala. Intr-un interviu acordat postului de radio Europa Libera, Voronin a laudat rolul de mediator al
Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a acuzat Romania ca incearca sa submineze eforturile tarii sale de a-si dezvolta identitatea nationala. Intr-un interviu acordat postului de radio Europa Libera, Voronin a laudat rolul de mediator al OSCE si a spus ca subiectul Kosovo nu trebuie vazut ca un model pentru rezolvarea altor conflicte inghetate.
"Relatiile noastre cu Romania nu sunt foarte bune in momentul de fata si noi suntem ingrijorati de evolutia situatiei. Aceste diferente au iesit la suprafata acum, dar ele exista de mai multi ani. Daca autoritatile romane continua sa-si bazeze relatiile cu noi pe contestarea identitatii nationale a statului moldovean, nu sunt convins ca aceste relatii se vor imbunatati. Aceasta este nemultumirea noastra in momentul de fata. Pozitia noastra trebuie inteleasa de Romania si sprijinita de Uniunea Europeana. Ar trebui sa avem relatii bune cu vecinii nostri - oricare ar fi acestia - nu relatii care dezavantajeaza una dintre parti", a declarat Voronin.
Intrebat daca decizia Bucurestiului de a acorda cetatenie romana unor moldoveni a cauzat probleme Chisinaului, Voronin a raspuns: "Da, probleme foarte serioase. Mai mult, problemele persista, iar modificarea Legii cetateniei din Romania este o dovada clara in acest sens. Suntem foarte ingrijorati si ne vom plange tuturor organismelor internationale si europene pentru ca aceasta problema implica statalitatea Moldovei. Indiferent de cat de linistiti sunt moldovenii potrivit naturii noastre, nu putem ramane indiferenti la viitorul statului nostru".

Relatii bune cu Rusia si cu UE

Referitor la relatiile cu Uniunea Europeana, Voronin a spus ca obiectivul Moldovei este aderarea la UE. "Stim ca este un drum lung si nu unul usor. De aceea primul pas - planul de actiune Moldova-UE pe trei ani - a fost foarte greu pentru noi. Nu am avut experienta, nu am avut personal instruit, nu am avut experienta de acest fel".
In privinta relatiilor Chisinaului cu Moscova, Voronin a declarat: "Avem anumite avantaje din apartenenta la Comunitatea Statelor Independente, de ce sa renuntam la acestea? Pe de alta parte, avem si avantaje ca vecini ai Uniunii Europene. Investitorii din UE sunt mult mai interesati de Moldova acum. Este in interesul nostru de a profita de aceasta situatie. Nu avem resurse naturale, nu avem putere economica, cum ne-am putea dezvolta? De aceea sunt satisfacut ca avem relatii bune cu statele din CSI si am reusit sa implementam cu succes si planul de actiune Moldova-UE. Relatiile bune cu Rusia nu contravin obiectivului nostru strategic - integrarea in UE".

Cu privire la situatia dintre Chisinau si autoproclamata conducere de l a Tiraspol, Voronin a spus ca negocirile nu stagneaza. "Dimpotriva, au loc consultari. Apreciez consultarile bilaterale care au avut deja loc intre Moldova, Federatia Rusa, Statele Unite, Uniunea Europeana, Ucraina si OSCE".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.