Cercetatorii de la Delft University of Tehnology au reusit sa calculeze cu doi biti cuantici partile de baza ale unui posibil viitor computer cuantic. Pentru prima oara a fost realizata operatia "NU-controlat", acest pas facand posibil orice calcul c
Cercetatorii de la Delft University of Tehnology au reusit sa calculeze cu doi biti cuantici partile de baza ale unui posibil viitor computer cuantic. Pentru prima oara a fost realizata operatia "NU-controlat", acest pas facand posibil orice calcul cuantic. Computerele cuantice au proprietati superioare comparativ cu cele folosite in prezent. Daca vor fi construite, atunci computerele cuantice vor fi capabile sa rezolve probleme mult peste capacitatile computerelor normale. Un computer cuantic este bazat pe proprietatile extraordinare ale sistemelor cuantice. In acestea un bit cuantic, cunoscut si sub numele de qubit, exista in doua stari in acelasi timp iar informatia a doi qubiti este inmagazinata in asa fel incat nu are echivalent in lumea obisnuita. Este foarte posibil ca viitoarele computere cuantice sa trebuiasca sa fie produse folosind tehnologia actuala din industria electronica. Plecand de la aceasta ipoteza, oamenii de stiinta de la Delft studiaza in prezent doua tipuri de qubiti: unul foloseste inele superconductoare foarte mici, iar celalalt - asa numitele "puncte cuantice" sau "atomi artificiali". Acum, pentru prima data, a fost realizat un calcul "NU-controlat" cu doi qubiti folosind inele superconductoare. (Daniel Tutuc)


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.