Ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, il va insoti pe premierul Calin Popescu-Tariceanu in vizita pe care acesta o va intreprinde miercuri si joi la Roma, seful diplomatiei intalnindu-se luni seara cu ambasadorul Italiei in tara noastra, Da
Ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, il va insoti pe premierul Calin Popescu-Tariceanu in vizita pe care acesta o va intreprinde miercuri si joi la Roma, seful diplomatiei intalnindu-se luni seara cu ambasadorul Italiei in tara noastra, Daniele Mancini, pentru a pregati aceasta deplasare.

Potrivit unui comunicat remis Rompres marti de MAE, Adrian Cioroianu se va intalni la Roma cu omologul sau Massimo D'Alema, care, de asemenea, urmeaza sa vina intr-o vizita la Bucuresti la sfarsitul acestei luni.

Cioroianu declarase saptamana trecuta, intrebat de jurnalisti de ce nu s-a urcat imediat in avion pentru a merge la Roma sa discute cu oficialii italieni despre situatia de criza creata recent, ca aceasta vizita nu era potrivita in conditiile in care era deja anuntata vizita ministrului D'Alema la Bucuresti. Adrian Cioroianu a specificat saptamana trecuta ca nu doreste sa transforme vizita in Romania a ministrului italian intr-o discutie numai despre "infractori".

Conform comunicatului MAE, in discutia de luni seara cu ambasadorul Daniele Mancini au fost evocate relatiile romano-italiene excelente, atat la nivel politic, cat si economic si al cooperarii sectoriale, reflectate si de parteneriatul strategic dintre cele doua tari.

Ministrul Cioroianu a prezentat demersurile intreprinse de partea romana, in legatura cu dezvoltarile care au urmat tragediei de la Roma, evidentiind, printre altele, scrisorile trimise, in cursul zilei de 5 noiembrie, lui Massimo D'Alema si, respectiv, lui Franco Frattini, vicepresedinte al Comisiei Europene.

De asemenea, evocand declaratiile anterioare de condamnare a infractorilor, Adrian Cioroianu a subliniat ca este esential ca toti cetatenii romani aflati in Italia sa se bucure de toate drepturile prevazute de dreptul comunitar, respectiv cele privind preavizul si recursul, in cazurile de indepartare din Italia, in aplicarea pachetului legislativ adoptat de autoritatile de la Roma.

Totodata, cei doi oficiali au trecut in revista posibilitatile de cooperare, inclusiv la nivelul societatii civile din cele doua tari, precum si necesitatea identificarii, prin eforturi comune, a unor programe, finantate din fonduri europene, pentru sprijinirea integrarii sociale a cetatenilor romani care revin in tara, se mentioneaza in comunicatul MAE.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.