Reprezentantii sindicatelor nu au cedat in urma intalnirii de ieri cu ministrul muncii, Paul Pacuraru, si cu cel al economiei si finantelor, Varujan Vosganian. „Guvernul a cerut un timp pentru consultari, pana miercuri si este dispus la negoci
Reprezentantii sindicatelor nu au cedat in urma intalnirii de ieri cu ministrul muncii, Paul Pacuraru, si cu cel al economiei si finantelor, Varujan Vosganian. „Guvernul a cerut un timp pentru consultari, pana miercuri si este dispus la negocieri, iar salariul minim ar putea sa se incadreze undeva intre 500 si 540 de lei, variante cu care suntem de acord. Mai jos de 500 de lei nu suntem dispusi sa negociem, iar in caz contrar suntem gata sa declansam conflictul de munca, care va crea mari probleme in economia nationala si la care ar putea participa peste 1,5 milioane de oameni“, a spus presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu. Totodata, presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a precizat ca nu doreste sa avanseze o cifra in ceea ce priveste valoarea salariului minim pentru anul viitor, dar ca, din punctul de vedere al sindicatelor, acesta ar trebui sa fie de 700 de lei, adica 60% din salariul mediu brut. Sindicatele au propus majorarea salariului minim pe economie in 2008 la 700 de lei pentru muncitori necalificati (fata de 440 de lei in 2007) si la 1.400 de lei pentru persoanele cu studii sup erioare, fata de 880 de lei in acest an. Totodata, confederatiile sindicale critica Guvernul pentru ca a stabilit salariul minim pe economie pentru anul 2008 la un nivel cu doar 2% peste nivelul prevazut prin contractul colectiv de munca de anul trecut. Discutiile dintre patronate si sindicate pe tema salariului minim pe economie pentru anul viitor au avut loc prima data la jumatatea lunii septembrie. Initial, sindicatele au propus partii patronale un salariu minim pe economie de 700 de lei, insa organizatiile patronale au sustinut un nivel de 480 de lei, propunere respinsa de sindicate. Potrivit ministrului economiei si finantelor, propunerea guvernului de majorare a salariului minim va avea la baza estimari ale modului in care acesta va influenta cresterea cheltuielilor bugetare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.