Liderul de 75 de ani al comunitatii de romi din al doilea municipiu al judetului Botosani si-a sculptat un bust pe care l-a amplasat chiar in fata casei de pe Strada Zmeului, acolo unde locuieste.

„Eu sint personajul, Rachita Dimitrie", spune senin mesterul popular cind este intrebat pe cine infatiseaza bustul ce troneaza in fata casei sale. Ce-i drept, „personajul" este cu vreo trei decenii mai in virsta decit bustul. „Ma pricep foarte bine la sculptura, la pictura si am facut-o ca sa dea un aspect mai frumos casei, n-am facut-o cu vreun interes, ceva. Am mai facut si alte statui, da’ pe mine am vrut sa ma fac aici pentru ca io-s patronul casei. Nu io-s patronul? Eu trebuie sa fiu aici, nu altcineva", spune Dimitrie Rachita, mare fumator de pipa. Atins de un vint de narcisism, liderul romilor dorohoieni si-a facut si un autoportret care sta la loc de cinste in casa. Mai mult, a insuflat atit sotiei, cit si copiilor microbul artei. „Munceste de dimineata pina seara. Am invatat si eu, am furat, cind nu era acasa mai puneam si eu mina", afirma Daniela Rachita.

Pe vecini nu ii mai mira nimic din ceea ce se intimpla la familia Rachita. Mai ales ca Dimitrie i-a facut un bust si sotiei, dar l-a sculptat in lemn si pe Vlad Tepes purtind o palarie. Urmeaza Ceausescu, Iliescu si Constantinescu, pentru ca liderii locali nu merita o asemenea osteneala. „Vreau sa-i pun la rind aici, in ograda. La vecini le place pentru ca scoatem o strada in evidenta, care vedeti in ce hal e. Doar nu facem ceva rau ca sa facem Dorohoiul de ris. Cui nu-i place sa aiba in ograda ceva care sa fie aparte?", intreaba retoric mesterul de ocazie, caruia ii vin ideile „stind asa, degeaba prin casa".