Scuza de la Bruxelles era ca "astia sunt romanii", fraza standard insotita de o ridicare din umeri... Nu ne-a ajuns sa fim in situatia oii raioase si zapacite pe care toata lumea incearca s-o vindece cumva si, posibil, s-o aduca inapoi in turma. Nu,
Scuza de la Bruxelles era ca "astia sunt romanii", fraza standard insotita de o ridicare din umeri... Nu ne-a ajuns sa fim in situatia oii raioase si zapacite pe care toata lumea incearca s-o vindece cumva si, posibil, s-o aduca inapoi in turma. Nu, fiindca n-am fi fost noi cu adevarat. Nu, fiindca nu spusesem tot ce aveam de spus sa bagam pe toata lumea in ceata. Asa ca am mers mai departe. Si am inceput deja sa incalcam pactele europene. Primul transgresat a fost principiul bunei vecinatati, esential in economia spatiului european atunci cand se vorbeste despre rolul strategic al tarilor aflate la marginea sistemului. S-a sperat ca Romania va putea coordona o politica de buna vecinatate si astfel, in etapa urmatoare, sa poata gera spatiul complex de securitate, economic, politic si militar al Marii Negre. Pe care Presedintele Basescu a numit-o, din start, drept lac rusesc, scotandu-ne ferm si decis din ecuatia diplomatica europeana centrata pe o relatie de normalitate si cooperare extinsa cu Federatia Rusa. Cu o diplomatie gandita la Cotroceni si aplicata de Cioroianu, suntem singura tara UE cu tensiuni fara precedent marcate la nivelul relatiilor cu trei dintre tarile vecine: Moldova, Ungaria si Ucraina. In plus, desconsiderarea merge intr-atat de departe incat, oricat am incerca sa spunem ceva, ne ignora complet.
Problema s-a complicat brusc in lumina evenimentului tragic din Italia. Pentru prima oara in istoria Uniunii Europene, o tara membra a decis, in urma unei reuniuni de urgenta a Guvernului, sa adopte o legislatie exceptionala privind expatrierea cetatenilor UE gasiti vinovati de comiterea unor fapte de extrema gravitate. Iar aceasta se datoreaza faptelor comise de un cetatean purtator de pasaport romanesc. Legea insasi vizeaza comunitatea romaneasca din Italia, chiar daca termenii ei ii privesc pe toti cetatenii spatiului comunitar, caci acasa vor fi trimisi nu unul sau doi criminali, ci mii de posesori de pasaport romanesc. Asa ceva nu s-a mai intamplat niciodata. Au fost vizate de razii si expulzari (dar niciodata la o asemenea dimensiune!) comunitati extra-europene. De acolo se credea ca vin si vor veni problemele majore pentru securitatea europeana. Romanii au aratat ca baietii s-au inselat. Asta au vazut si ei, drept care reactioneaza cu o vigoare nemaiintalnita.
Nu erau romani, ci rromi! Asa e, dar pasaportul este romanesc, asa ca vom plati cu totii, in mod solidar. Pentru ca de-abia de-acum inainte incepe decontul. Am devenit, ca tara, un caz scoala pentru justificarea unor masuri punitive fara precedent in Europa. Care sunt si care vor fi pierderile Romaniei in termeni de credibilitate? Atat de importante incat estimarea incepe de la dezastruos in sus. Si cu onorabilii nostri politicieni ce se intampla? Promit ca totul se va rezolva si ca situatia este sub control. Mint, cum le e obiceiul. Dar minciuna asta, datorata impotentei si nepasarii lor, pune Romania in situatia sa devina exportatoare de imigratie ilegala ultra-violenta in spatiul european, si nu asa cum promisese demagogic si entuziast, pavaza UE in fata fluxurilor migratorii... N-am tinut cont de nici unul dintre semnalele de atentie. Urmeaza, firesc, o perioada de carantina politica in care vom fi supravegheati cu mare atentie pentru a se vedea daca, din batustanul romanesc, mai pot iesi criminalii ce-au speriat Europa. Si am ajuns aici doar la zece luni dupa aderare. Ce mai urmeaza?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.