Razboiul nervilor intre italieni si romani continua pe plan administrativ, politic si mediatic. Extrema dreapta se mobilizeaza, politicienii italieni isi intensifica tonul, presa scrie incontinuu pe prima pagina despre infractiunile comise de cetaten
Razboiul nervilor intre italieni si romani continua pe plan administrativ, politic si mediatic. Extrema dreapta se mobilizeaza, politicienii italieni isi intensifica tonul, presa scrie incontinuu pe prima pagina despre infractiunile comise de cetateni romani in aceasta tara, romanii care muncesc cinstit sunt din ce in ce mai ingrijorati de ceea ce li s-ar putea intampla si se simt abandonati de Guvernul Romaniei. Toate acestea, din cauza neglijentei guvernantilor de la Bucuresti si Roma. Autoritatile romane nu au urmarit infractorii care au parasit tara, nici nu s-au sinchisit ca inca din vara italienii erau satui de faptele acestora. La randul lor, autoritatile de la Roma au tolerat ani de zile, nu numai de la 1 ianuarie 2007, taberele improvizate ale rromilor si nu au luat masuri impotriva delincventilor, in schimb, o data cu campania electorala, politicienii din peninsula au facut un cal de bataie din problema imigrantilor rromi si/sau romani, cel mai vocal fiind primarul Romei, Walter Veltroni.
"Italia este a italienilor", "Afara cu romanii!", au fost sloganurile sub care s-a desfasurat mitingul partidului de extrema dreapta Forza Nuova, duminica seara, la Roma, la o zi dupa inmormantarea Giovannei Reggiani, victima a agresiunii cetateanului roman de origine rroma Nicolae Romulus Mailat. Aproximativ 150 de persoane au manifestat cu steaguri si torte impotriva prezentei in Italia a imigrantilor atat romani, cat si de alte nationalitati. Mitingul neautorizat a tinut aproximativ o ora, sub supravegherea politistilor care au blocat o strada din apropiere.
Prefectii din Italia continua sa semneze decrete de expulzare impotriva romanilor, in ultimele zile fiind efectuate 39 de expulzari la Genova, Bologna, Roma, Milano, Florenta, Torino si Lecce. Prefectura din Treviso a identificat aproximativ 100 de romani care ar putea fi expulzati pentru ca reprezinta un pericol pentru ordinea publica. Presa italiana prezinta noi infractiuni comise de romani in Italia. La Menfi, un roman de 17 ani a fost arestat pentru jaf armat, alti 5 romani si o femeie au fost retinuti la Torino dupa ce au furat o masina, 5 romani au fost surprinsi in flagrant la Messina incercand sa fure o banda rulanta, la Venetia au fost arestati alti doi, dintre care unul minor, care aveau asupra lor materiale furate etc. De la 1 ianuarie, autoritatile din Milano au arestat 571 de romani, majoritatea pentru furt. La cererea ministrului de Interne, Giuliano Amato, prefectii italieni vor face controale sistematice asupra imigrantilor in vederea expulzarii.

Politicienii italieni, panicati in fata xenofobiei
Intr-o scrisoare publicata ieri in cotidianul Il Messaggero, premierul italian, Romano Prodi, a pledat pentru fermitate si reguli in gestionarea fenomenului imigratiei, a sustinut ideea expulzarilor, dar s-a exprimat impotriva xenofobiei: "Ceea ce nu putem permite este criminalizarea unui popor intreg din vina unei singure persoane sau a unei minoritati". Prodi se va intalni saptamana aceasta cu omologul sau roman pentru a discuta problema. Liderul opozitiei italiene, Silvio Berlusconi, a cerut Italiei sa inchida granitele pentru muncitorii romani, asa cum au facut Marea Britanie, Germania etc. Umberto Bossi, secretarul federal al Ligii Nordului, a subliniat: "Acum toti vorbesc despre rromi si romani si s-a uitat ca exista toti ceilalti imigranti. (... ) Nu numai rromii creeaza probleme in aceasta tara". Roberto Calderoli, vicepresedintele Senatului si membru al Ligii Nordului, a cerut si el inchiderea frontierelor Italiei, subliniind ca "unde ajung tiganii este mai putina liniste si mai putina siguranta", "intr-o tara civilizata, si nu intr-una administrata de prieteni ai tiganilor, ai teroristilor, ai delincventilor, ai derbedeilor, tiganii ar fi indepartati imediat de pe pamantul patriei", "nimeni nu si-a cerut scuze niciodata pentru ceea ce traiesc italienii de prea mult timp. In acest punct hoarda trebuie oprita".

Ne temem pentru copiii nostri
Nu este placut acum sa fii roman in Italia. Presa si politicienii din Peninsula intretin incordarea, fapt ce a determinat Liga Romanilor din Italia sa adreseze o scrisoare deschisa presedintelui Basescu, premierului Tariceanu, ministrilor romani de Externe si Interne in care arata ca este "imperios necesara interventia statului roman". Asociatia Romanilor din Italia isi exprima temerea, in parte confirmata de atacul xenofob de vineri impotriva a patru romani, in legatura cu "posibile retorsiuni contra cetatenilor romani, vinovati ca au acelasi pasaport cu un criminal". Asociatia Amici della Romania cere Guvernului de la Bucuresti sa ia pozitie in raport cu delincventa inainte de a se ajunge la penalizarea comunitatii romane. Partidul Romanilor din Italia face apel la asociatii pentru colaborare. Dumitru Ilinca, responsabil pentru comunitatea de romani din Partidul Imigrantilor, arata ca delincventii vin in Italia pentru ca pedepsele sunt mai usoare sau nu exista. Mihaela Dutescu, presedinta asociatiei de binefacere "Sfantul Nicolae, prietenul copiilor", cu sediul la Milano, afirma ca "exista pericolul unei adevarate vanatori de romani" si isi exprima temerea ca "se va accentua in scoli discriminarea copiilor conationalilor", "copiii romani ar putea fi victimele inocente ale unui act criminal comis de o minoritate". Ziarul italian Corriere della Sera a titrat, de altfel, referindu-se la decretul de expulzare a romanilor din Italia, ca "acest decret instiga la ura".

O problema europeana urgenta
Un lucru este sigur: nu exista loc in Italia pentru cei ce jefuiesc, comit acte de viol, ucid. Dar adevarata tema, abordata doar superficial pana acum, este aceea a necesitatii rezolvarii problemei rromilor in Europa, pentru ca rromii sa "nu devina noii evrei", dupa cum insista presedintele comisiei pentru Afaceri Constitutionale a Camerei inferioare a Parlamentului italian, Luciano Violante, cu referire la suferintele indurate de evrei in istoria lor, mai ales in al doilea razboi mondial.

O sa va crapam capul!
O bomba artizanala a explodat duminica seara la magazinul unei romance, Diana Steluta Mailat, din Monterotondo. Atacatorii au scris pe perete: "O sa va crapam capul!".

REVISTA PRESEI

Germania
O chestiune politica
Frankfurter Rundschau titreaza "Romanii trebuie sa plece" si "Polita pentru nepasare", mirandu-se ca stanga moderata italiana se refera la explozia de criminalitate ca o consecinta a aderarii la UE a Romaniei. "Din clandestini, cetatenii ei au devenit comunitari, profitand de libertatea de miscare a persoanelor in spatiul UE (...) Criminalitatea, inevitabil urmata de tendinta localnicilor spre generalizare si ura xenofoba, reprezinta polita pe care trebuie sa o plateasca acum politicienii italieni pentru comportamentul lor delasator".

Belgia
"Nimic nu mai merge intre Roma si Bucuresti"

La Libre Belgique scrie ca scena politica din Italia este divizata in ce priveste masurile ce trebuie luate pentru expulzarea imigrantilor ilegali si indezirabili, iar opinia publica reactioneaza foarte puternic deoarece precedentele nu lipsesc. Romanii reprezinta "problema italiana a momentului". Exista temeri ca Peninsula ar putea fi cuprinsa de un val de rasism, dupa ce in acest weekend un comando de extrema dreapta a efectuat la Roma un raid intr-o tabara de romani ranind trei persoane.

FranTa
Migratia, tema de gandire pentru UE

Desi in prezent cetateni europeni, romii din Romania si Bulgaria raman indezirabili in UE, scrie Le Monde, citandu-l pe comisarul pentru drepturile omului la Consiliul Europei, Thomas Hammarberg, care constata ca "sentimentul de ostilitate fata de romi s-a accentuat in mod clar in Europa". Autoritatile italiene considera ca decretul pe care l-au adoptat pentru a-i expulza pe romanii care "contravin securitatii" este conform dreptului european.

Marea Britanie
Retorica antiimigratie

The Guardian arata ca liderii extremei drepte din Italia au dezlantuit o retorica virulenta impotriva imigrantilor si au cerut repatrierea in masa a acestora si inchiderea granitelor, in timp ce Telegraph crede ca actualele controale ale imigratiei nu reprezinta o bariera pentru romani.
Potrivit Financial Times, guvernul Prodi acuza UE ca nu a anticipat "un exod in masa" al romanilor dupa aderarea tarii la Uniune.

Spania
Majoritatea romanilor se comporta excelent

Masura a fost gandita pentru romani, care au luat locul albanezilor in cosmarurile italienilor, arata presa spaniola. El Mundo avertizeaza ca "poate aparea pericolul unei vanatori de romani" si ca "institutiile trebuie sa ii faca pe cetateni sa inteleaga ca majoritatea imigrantilor romani au un comportament excelent". (G.A.)


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.