Reducerea TVA la alimente este in afara proiectiei bugetare pentru 2008, dar adoptarea unei astfel de reglementari nu este exclusa, daca se vor gasi resursele necesare, a declarat ieri Mariana Vizoli, director in Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).
"Reducerea TVA la alimentele de baza nu a fost luata in calcul pentru proiectia bugetara din 2008, dar nu este exclus sa fie introdusa cand se vor gasi resursele. (...) Din cate stiu, exista un proiect de lege pentru introducerea unor cote reduse de TVA la alimentele de baza, care a fost adoptat de Senat, dar respins de Camera Deputatilor, din motive de echilibru bugetar. Din calculele Ministerului Finantelor a reiesit ca influenta unei astfel de masuri asupra bugetului ar fi foarte mare", a declarat Vizoli la Romania Retail Forum 2007.
Ea a spus ca Ministerul Economiei si Finantelor nu a observat nicio reducere de pret atunci cand au fost reduse cotele TVA.
Reprezentantii firmelor din industria alimentara sustin reducerea TVA la alimente si spun ca bugetul de stat va avea de castigat de pe urma acestei masuri.
"Am incercat sa explicam ca prin reducerea TVA bugetul va avea de castigat, pentru ca se va reduce acea zona a pietei negre care in prezent in industria alimentara este intre 10 si 60%. In ceea ce priveste reducerea pretului, nu cred ca vreun negustor nu ar fi interesat sa reduca pretul pentru a creste volumul", a declarat Sorin Minea, presedintele Federatiei Romalimenta.
El a adaugat ca Romania aplica cel mai ridicat nivel al TVA la alimente din UE, dupa Danemarca, iar in Anglia taxa respectiva nu exista, in timp ce in Germania este de doar 4%.