Scenaristii s-au lasat de scris si s-au apucat de pichetat marile studiouri, cerind 8 centi pentru fiecare DVD vindut si o cota-parte din comercializarea productiilor lor prin noile media.

Scenaristii americani au intrat in greva incepind de ieri dupa o serie de negocieri esuate. Duminica, producatorii din televiziune si cinema le-au refuzat marirea cotei de drepturi de autor din vinzarile de DVD-uri, dar si alte drepturi legate de difuzarea online sau promotionala a productiilor scrise de ei. Protestul ar putea costa showbizul american un miliard de dolari, in conditiile in care miscarea sindicala ar dura 22 de saptamini, asa cum s-a intimplat la ultima greva majora din 1988, anunta Reuters. Primele productii afectate vor fi show-urile nocturne si serialele tv.

De ieri, o parte din cei 12.000 de scenaristi inscrisi in sindicatul Writers Guild of America au inceput sa picheteze marile studiouri, incluzind aici Walt Disney, ABC, Time Warner Bros., CBS sau Viacom Inc’s Paramount Pictures. Principala doleanta a scenaristilor a fost sa obtina 8 centi (dublu ca pina acum) din fiecare 20 de dolari, pretul mediu de vinzare al unui DVD.

In plus, scenaristii vor cote mai mari si pentru filmele si emisiunile tv comercia-lizate online. Sindicatul a explicat ca aceste revendicari ar costa studiourile circa 220 de milioane de dolari pentru urmatorii trei ani, ceea ce ar reprezenta doar o mica parte din veniturile generate de vinzarile de DVD-uri, situate in ultimul an la un nivel de 24,4 miliarde de dolari, potrivit NewsIn.

Pe de cealalta parte, producatorii spun ca nu pot sti ce venituri vor avea in urmatorii ani si ca scenaristii au fost inflexibili la negocieri. „Am incercat sa cadem cu ei de acord in privinta cerintelor privitoare la jurisdictia pe noile media, dar nu s-au aratat deloc dispusi la compromisuri in privinta principalelor doleante. E pacat ca au ales sa actioneze de aceasta maniera iresponsabila", a declarat Nick Counter, presedintele asociatiei producatorilor, citat de revista „Variety".

Primele productii ce vor avea de suferit in urma protestelor scenaristilor sint sitcomurile si talk-show-urile, de genul „The Tonight Show with Jay Leno" si „Late Show with David Letterman", care vor fi nevoite sa intre in reluari, informeaza Reuters. Studiourile de film stau ceva mai bine, ele avind „rezerve" de scenarii pina la anul.

Industria filmului are insa alte motive de ingrijorare. In vara viitoare expira contractul colectiv cu sindicatul actorilor, care anunta ca nu se va lasa mai prejos. „Vom obtine tot ceea ce primesc si scenaristii. Stim ca este un moment crucial si ca nu trebuie sa ajungem la o solutie echitabila in pri-vinta noilor media, pentru a nu fi pacaliti asa cum s-a intimplat in privinta DVD-urilor", spune Alan Rosenberg, presedintele sindicatului Screen Actors Guild, citat de Associated Press. Atit actorii, cit si scenaristii au incercat, fara succes, in ultimii ani sa-si mareasca procentul din vinzarile DVD-urilor, care aduc mai multi bani decit biletele vindute in ci-nematografe.