Categoria Analisti politici revine in proiectul „Zece pentru Romania" dupa un an de absenta.

„Analistul politic" este o specie recenta de vedeta in Romania. S-a nascut dupa decembrie 1989 si a crescut, in timp, in influenta si impact public. Inca departe de modelul din Occident, „analistul politic" autohton a avut parte de o receptie publica neclara, asa incit, in inflatia de „analisti" care defileaza pe la televizoare, putem detecta o multime de personaje care vorbesc lejer despre toate, dar care au, in cel mai bun caz, o competenta incerta. „Lautarismul" este una dintre trasaturile nedorite pe care le intilnim pe piata din Romania a analistilor politici. Inclusiv la editia din 2005 a acestei categorii s-au regasit, printre primii zece, doua nume care nu fac nici un fel de analiza politica: Marius Tuca si Dan Diaconescu. Mircea Dinescu si Radu Moraru, alte doua personalitati publice a caror competenta difera fundamental de aceea a analistului politic, au fost si ei printre preferatii publicului la categoria Analisti politici.

Pe de alta parte, „termenul de analist politic este confuz si confuzabil", e de parere Bogdan Teodorescu, el insusi prezent des in mass-media in calitate de analist politic. Fostul lider al Institutului PRO spune ca, inainte de a incerca sa definim ce inseamna a fi „analist politic", trebuie sa consemnam existenta a doua specii distincte de evaluator al faptului politic: politologul si comentatorul politic. Politolog este acela care „are o privire de ansamblu asupra faptului politic si care nu scrie sau nu vorbeste ancorat in contexte cotidiene". Comentatorul politic, pe de alta parte, e cel care „se refera in comentariile sale la activitatea de zi cu zi din cimpul politic si social, pe care o analizeaza din perspectiva agendei publice". Analistul politic, spune Bodgan Teodorescu, se situeaza pe undeva pe la mijloc.

„Piata romaneasca are un numar OK de comentatori politici, chiar cu oarecare implicare partizana. Dar avem destul de putini politologi", afirma Bogdan Teodorescu. Exista insa si citeva hibe mari pe care le are piata autohtona de analiza politica, hibe care pun o distanta inca mare fata de ceea ce inseamna institutia „analizei politice" in Occident. „Lipsesc asociatiile profesionale si sistemele de promovare a valorilor clare pe aceasta nisa. Privirea mediatica este inca prea putin atenta fata de mediul academic, acolo de unde, in mod normal, ar trebui sa se racoleze expertiza. Avem nevoie, de asemenea, de mai multe centre de cercetare, e nevoie de fapt de o cultura institutionala in domeniu."

Totusi, e de parere Bogdan Teodorescu, „nivelul de la virf al comentariului politic din Romania este unul bun. Insa, chiar daca politologii si comentatorii politici de la virf pun o oarecare presiune asupra politicului, avem un pacat grav: nu sintem suficient de reci. Multe dintre comentarii sint «calde». Iar de la «caldura», ratam analiza".

Televiziunea te face analist politic Daca esti prezent des la tv, ai toate sansele ca intr-o zi sa ajungi in Romania si „analist politic". In cazul mai multor jurnalisti, titulatura sub care au evoluat in talk-show-uri a cunoscut modificari spectaculoase in doar citeva luni. De la simplu „jurnalist", fara vreun alt merit decit acela de a aparea cu o oarecare frecventa „pe sticla", au devenit „analisti politici".