Capitalizarea e mai mare de 1 trilion de dolari
Valoarea de piata a depasit valoarea combinata a Exxon Mobil si General ElectricDupa debutul sedintei de tranzactionare de ieri la Bursa din Shanghai, cotatia actiunilor PetroChina a crescut de apr
Capitalizarea e mai mare de 1 trilion de dolari
Valoarea de piata a depasit valoarea combinata a Exxon Mobil si General ElectricDupa debutul sedintei de tranzactionare de ieri la Bursa din Shanghai, cotatia actiunilor PetroChina a crescut de aproape trei ori, transformand cel mai mare grup chinez de energie in cea mai valoroasa companie la nivel mondial listata la Bursa. Capitalizarea PetroChina a depasit-o de doua ori pe cea a concurentului sau american Exxon Mobil si intreaga capitalizare a bursei rusesti, informeaza Bloomberg.
Actiunile PetroChina au crescut la 43,96 yuani, fata de pretul de vanzare de 16,7 yuani, oferind o valoare de piata mai mare decat cea a Exxon Mobil Corp. si General Electric laolalta. Valoarea de piata a companiei Exxon este de 488 miliarde de dolari.
In ultima listare la Bursa din Shanghai, PetroChina a obtinut 8,9 miliarde de dolari prin cea mai mare oferta publica initiala din China continentala din acest an. Actiunile PetroChina, divizie a China National Petroleum Corp, se tranzactioneaza deja la Bursa de Valori de la Hong Kong.
Vanzarea de actiuni, cea mai mare din lume in acest an, a surclasat cele 66,6 miliarde de yuani obtinute prin IPO de Shenhua Energy in septembrie. PetroChina a obtinut 66,8 miliarde de yuani prin vanzarea a 4 miliarde de actiuni saptamana trecuta, dupa ce investitorii au aplicat pentru actiuni cu valoarea mai mare de 3,3 trilioane de yuani, aproape de 50 de ori mai mult decat a oferit spre vanzare PetroChina.
Investitorii au fost pana acum impiedicati sa cumpere direct actiuni ale companiei, pierzand o crestere de 15, ori in timp ce dezvoltarea economiei a transformat natiunea in cel mai mare consumator de petrol dupa SUA si pretul petrolului a atins recordul de 96,24 dolari pe baril in sedinta de tranzactionare din New York de saptamana trecuta.Listarea companiilor chineze, peste nivelurile din SUA si din AngliaDecizia PetroChina de a intra mai puternic pe Bursa va determina cresterea sumei totale atrase din listarile companiilor in China continentala de la inceputul anului la valoarea record de 61 miliarde de dolari, de peste doua ori mai mult decat in Hong Kong, in ultimii ani sursa favorita de capital pentru companiile chineze. Spre comparatie, companiile care s-au listat la bursele din SUA anul acesta au atras 51 miliarde dolari, iar ofertele publice initiale din Marea Britanie au generat venituri de 43 miliarde dolari, potrivit datelor furnizate de firma de specialitate Dealogic.
Debutul PetroChina la Bursa din Shanghai are loc inainte de oferta publica initiala de marti de la Hong Kong a companiei Alibaba.com, principala piata online de afaceri business-to-business din China, o listare mult-asteptata de investitori, estimata sa genereze venituri de 1,5 miliarde dolari. Alibaba.com este prima mare companie asiatica de tehnologie care alege sa se listeze pe o piata regionala, in defavoarea Bursei Nasdaq. In trecut, companiile asiatice de IT au ales, in mod obisnuit, Bursa americana, avand in vedere lichiditatea mai mare si gradul mai ridicat de intelegere a investitorilor din aceasta zona a tehnologiei.
Printre urmatoarele companii care vor lansa oferte publice initiale se numara China Railway Group, o unitate a China Railway Engineering Corp, care se pregateste pentru o listare la Bursa din Shanghai si Hong Kong anul viitor si de la care se asteapta sa obtina 4 miliarde de dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.