Comisiile parlamentare reunite de agricultura au avizat, ieri, propunerea ministrului Finantelor privind majorarea bugetului Ministerului Agriculturii pe 2008, de la 2,7% la 3% din PIB. Banii necesari pentru majorare urmeaza sa fie asigurati din fonduri externe.
Prezent la sedinta Comisiilor reunite, Varujan Vosganian a explicat ca majorarea cu 0,3% din PIB nu se poate face din fondul de rezerva. "Exista agentii care sunt prinse la Cancelaria primului-ministru, dar care potrivit reglementarilor europene figureaza la sectorul agricultura. Inteleg ca optiunea dumneavoastra este pentru 3% din PIB pentru agricultura, dar a da 3% din PIB nu se poate. Fondul de rezerva este cam de 10 ori mai mic decat propunerea dumneavoastra", a declarat Vosganian.
In aceste conditii, el a propus ca majorarea ceruta in special de parlamentarii PSD prin amendamentele depuse sa se faca din fonduri externe. Propunerea ministrului de Finante l-a iritat pe senatorul PSD Ilie Sarbu. "Ne credeti naivi si neinformati?", l-a intrebat Sarbu pe Vosganian, care a replicat: "Credeti ca vin aici sa prostesc Parlamentul?". Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a intervenit pentru a lamuri situatia. "In sedinta de saptamana trecuta, am propus un buget de 2,56% din PIB, care excludea ANSVSA. Ministerul Agriculturii si ANSVSA reprezentau 2,7% din PIB. Domnul Vosganian ne propune o majorare la 3% din PIB, ceea ce reprezinta insumarea bugetului ANSVSA si al Ministerului Agriculturii", a explicat Ciolos.
Discutiile aprinse au continuat, majoritatea parlamentarilor semnaland faptul ca fondurile externe nu reprezinta o garantie pentru buget. La final, propunerea de 3% a primit aviz favorabil cu o larga majoritate.