- Toate medicamentele ieftine de productie romaneasca vor disparea de pe piata in cel mult sase luni. Ministerul Sanatatii nu a pregatit un plan de interventie pentru momentul in care fabricile romanesti vor fi integral privatizate. Silite sa action
- Toate medicamentele ieftine de productie romaneasca vor disparea de pe piata in cel mult sase luni. Ministerul Sanatatii nu a pregatit un plan de interventie pentru momentul in care fabricile romanesti vor fi integral privatizate. Silite sa actioneze dupa regulile pietei, companiile opresc, rand pe rand, productia medicamentelor cu preturi mici. Grav este ca multe dintre acestea nu au inlocuitori pe piata, iar criza creeaza probleme serioase bolnavilor
- Solutia de moment a autoritatilor a fost incheierea unui protocol, deocamdata cu Zentiva, firma care a preluat Sicomed, cel mai mare producator autohton. Documentul nu are valoare legala si stipuleaza predarea cu titlu gratuit catre Biofarm a autorizatiilor, astfel incat aceasta sa continue productia. Pana acum insa cele doua firme nici nu au inceput discutiile. In cateva luni, productia de morfina, Vitamina C-fiole, efedrina, sulfat de atropina, maleat de ergometrina si oxitocina va inceta definitiv.
- Medicamentele injectabile Etamsilat, Fenobarbital, Digoxin, Efedrina, Miostin, Glucoza si Mialgin se mai produc doar pana in iulie 2008. Folosite in spitale, acestea sunt indispensabil e, iar ministerul nu are nici o solutie pentru inlocuirea lor. Probabil ca se va apela la importuri, insa preturile vor exploda. Unitatile sanitare vor fi astfel obligate sa cheltuiasca bani mult mai multi din bugetele si-asa limitate. Reprezentantii Zentiva au renuntat, pana acum, la producerea a 20 de medicamente

In scurt timp, toate medicamentele ieftine de productie romåneasca vor disparea de pe piata. Strategia fabricilor si companiilor de medicamente privatizate a vizat si vizeaza in continuare renuntarea la producerea de medicamente care nu le aduc profituri suficiente.

Si, pentru ca preturile productiei autohtone sunt stabilite de Ministerul Sanatatii, firmele nu le pot majora decåt cu aprobarea acestei institutii. Astfel, Ministerul Sanatatii s-a trezit pus in fata unei situatii extrem de dificile.

Dupa privatizarea fabricilor de medicamente, noii proprietari au inceput sa aplice, in mod normal, politica profitabilitatii. Si astfel, rand pe rand, medicamentele ieftine si eficiente de productie romaneasca au inceput sa dispara. Grav si alarmant a fost atunci cand a incetat productia la medicamente vitale care nu aveau inlocuitori pe piata romaneasca. Ministrul Eugen Nicolaescu acuza de santaj, la inceputul acestui an, compania Zentiva, aceasta refuzand sa mai fabrice anumite medicamente la care era producator unic.
Nicolaescu afirma textual ca, atunci cand Zentiva vrea o majorare de pret, opreste productia. In fapt, vina companiei Zentiva (fosta Sicomed) este inexistenta. Nimeni nu poate obliga o companie privata sa fabrice sau nu un produs. Mai ales ca, la data privatizarii, Sicomed, care era cel mai mare producator de medicamente din Romania, nimeni dintre cei aflati la guvernare nu s-a gandit sa impuna vreo conditie de genul continuitatii productiei pentru anumite medicamente. Si iata ca acum au aparut consecintele.

Protocol in extremis
Reprezentantii Zentiva au anuntat ca, in acest an, vor retrage 40 de medicamente de pe piata, fara sa precizeze despre ce ar fi vorba. Insa, la inceputul acestui an, compania a informat ca va renunta la producerea morfinei, a Vitaminei C-fiole, a efedrinei, a sulfatului de atropina, a maleatului de ergometrina si a oxitocinei. Sesizand gravitatea disparitiei de pe piata a acestor medicamente, Ministerul Sanatatii a incheiat un protocol cu Zentiva.
Astfel, compania se obliga sa transfere cu titlu gratuit catre Biofarm autorizatia de punere pe piata si dosarele complete pentru ca aceasta din urma sa poata avea capacitatea necesara sa le produca nu mai tarziu de 1 iulie 2008.
Pana la aceasta ora, nu exista informatii potrivit carora discutiile pe aceasta tema dintre Zentiva si Biofarm sa fi inceput. Pentru medicamentele injectabile Etamsilat, Fenobarbital, Digoxin, Efedrina, Miostin, Glucoza si Mialgin, Zentiva se obliga, prin acelasi protocol, sa le fabrice pana la 1 iulie 2008 si sa asigure un stoc tampon pentru acoperirea necesarului pana la 31 decembrie 2008. „Am ales pentru acest protocol substante pentru care nu exista inlocuitori pe piata romaneasca. Exista pericolul ca piata sa ramana descoperita pentru anumite produse.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.