26% dintre cei 5.5 mil. de vizitatori au fost turisti straini
Turistii, in proportie de 76,5%, au ales cazarea intr-un hotelConform unui studiu realizat de Institutul National de Statistica (INS), de la inceputul acestui an si pana la sfarsitul
26% dintre cei 5.5 mil. de vizitatori au fost turisti straini
Turistii, in proportie de 76,5%, au ales cazarea intr-un hotelConform unui studiu realizat de Institutul National de Statistica (INS), de la inceputul acestui an si pana la sfarsitul lunii septembrie, atat sosirile, cat si innoptarile in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au inregistrat o crestere de 12,6% si respectiv 8,7%.
Bucurestiul se afla pe primul loc in topul celor mai vizitate zone ale tarii, cu un procent de 45,5%, pe locul doi fiind traseele turistice si zona litorala, exclusiv orasul Constanta, cu un procent de 14,2% vizitatori. Sosirile turistilor romani in structurile de primire turistica, ce au un regim de cazare, au reprezentat in luna septembrie a acestui an 74% din numarul total de sosiri, turistii straini reprezentand 26%. Sosirile in hoteluri detin o pondere de 76,5 % din totalul sosirilor si au crescut cu 10,3 % fata de luna septembrie 2006. Potrivit INS, in luna septembrie a acestui an s-a inregistrat o crestere de aproximativ 10,3%, fata de luna septembrie a anului trecut, in toate formele de cazare turistica. Astfel, in perioada mentionata, aproximativ 1.9 mil. turisti, dintre care majoritatea au fost romani, au optat pentru cazare in majoritatea structurilor de primire turistica. Totalul sosirilor inregistrate in structurile de primire turistica in primele noua luni ale anului a fost de 5.5 mil., in crestere cu 12,6% fata de perioada similara a anului 2006.Aproximativ 7,6 mil. de straini au vizitat Romania in septembrie 2007Sosirile vizitatorilor straini, inregistrate la punctele de frontiera in luna septembrie a acestui an au fost in crestere cu 38,6% fata de luna septembrie a anului trecut, iar in ultimele noua luni ale acestui an au fost in crestere cu 27,3% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent. Majoritatea turistilor provin din tari din Europa (93,6%), in timp ce din statele Uniunii Europene s-au inregistrat 64,1% de vizitatori. Innoptarile in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat aproximativ 83% din numarul total de innoptari, dintre care turistii straini au reprezentat 17,5%.
Conform aceluiasi studiu, aproximativ 1,2 mil. de romani au ales sa plece in strainatate, in luna septembrie a acestui an, cu 20,1% mai mult fata de aceeasi luna a anului trecut. Majoritatea romanilor a ales pentru plecarea in strainatate mijloace de transport rutier.
Cresteri insemnate ale innoptarilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare s-au inregistrat in: casute turistice, hosteluri, hoteluri pentru tineret, pensiuni turistice urbane si in pensiunile turistice rurale. De asemenea, o crestere semnificativa s-a inregistrat si pe vasele de croaziera, in timp ce in primele noua luni ale acestui an, in taberele pentru elevi si prescolari, campinguri si bungalouri s-a inregistrat o scadere semnificativa fata de 2006.
Studiul a fost realizat de INS in colaborare cu Inspectoratul General al Politiei de Frontiera si se constituie intr-o cercetare statistica lunara referitoare la "Frecventarea structurilor de primire turistica cu functiuni de cazare". Cercetarea se adreseaza tuturor structurilor de primire turistica cu o capacitate de cazare de minimum 5 locuri, care functioneaza in luna de referinta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.