Bruxelles-ul a sprijinit decizia Italiei de a introduce legi care faciliteaza expulzarea de pe teritoriul sau a unor cetateni ai Uniunii Europene /UE/ considerati ''indezirabili'' si, s-ar putea, ca Londra sa urmeze exemplul Romei, potrivit unor info

Bruxelles-ul a sprijinit decizia Italiei de a introduce legi care faciliteaza expulzarea de pe teritoriul sau a unor cetateni ai Uniunii Europene /UE/ considerati ''indezirabili'' si, s-ar putea, ca Londra sa urmeze exemplul Romei, potrivit unor informatii aparute marti pe site-ul This is London.

Comisia Europeana a afirmat ca guvernul italian /de centru-stanga/, al premierului Romano Prodi, este indreptatit sa expulzeze orice persoana suspectata a fi ''o amenintare pentru siguranta publica'' a tarii. Sprijinul in acest sens pentru Italia va face sa sporeasca presiunea asupra autoritatilor in Marea Britanie pentru a actiona impotriva cetatenilor straini care comit infractiuni grave.

Decretul-lege italian, adoptat ca urmare a nemultumirii opiniei publice in legatura cu infractiunile comise in Italia de imigranti din Romania, ii permite unui judecator sa aprobe si sa semneze un ordin de expulzare in cazul persoanelor despre care politia afirma ca reprezinta o amenintare. Nu sunt necesare dovezi privind existenta cazierului, nu va fi un proces si, desigur, nici recurs.

Anterior, cetateni UE puteau fi repatriati in tarile lor de origine numai daca reprezentau o amenintare la adresa statului, interpretata de obicei ca amenintare terorista. Dar, Italia si-a modificat legislatia pentru a-si extinde enorm marja de actiune, astfel ca mii de ''indezirabili'' sa poata fi indepartati imediat de pe teritoriul sau.

Au existat speculatii conform carora legea italiana ar fi in contradictie cu reglementarile Uniunii Europene ce garanteaza libera circulatie a persoanelor in cadrul UE. Dar, executivul comunitar doar a atentionat in legatura cu legile care sunt folosite pentru a discrimina vreun popor sau grup etnic.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.