La orizont se intrevede un nou scandal intre Parlament si seful statului. Motivul, nepromulgarea legii referendumului.

Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Eugen Nicolicea (PSD), a cerut ieri conducerii institutiei sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru faptul ca presedintele Traian Basescu a depasit cu o saptamina termenul de promulgare a legii de modificare a legii referendumului. Presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, a precizat ca va da curs solicitarii doar in situatia in care Consiliul Legislativ, dupa analizarea situatiei, va considera ca deputatul PSD are dreptate. Daca sesizarea lui Nicolicea va ajunge la Curtea Constitutionala, „singura solutie care poate fi data va fi aceea ca seful statului a incalcat Constitutia". „Va fi practic o repetare a cazului Cioroianu, cind Curtea a stabilit ca presedintele trebuia sa semneze decretul de investire", a mentionat Nicolicea.

Reamintim, legea respectiva interzice organizarea simultana a unui referendum cu orice alt tip de alegeri, obligind autoritatile sa stabileasca o alta data pentru alegeri. Legea a avut drept autori initiali doi deputati PNL si doi din PD, dar dintr-o eroare de exprimare strecurata in text democratii au solicitat sefului statului retrimiterea in Parlament. Aici, legea a fost drastic modificata de PSD si s-a ajuns sa fie contestata la Curtea Constitutionala. Judecatorii Curtii au avizat pozitiv sesizarea. La corectarea legii in Parlament s-au eliminat articolele considerate neconstitutionale, dar PSD a introdus amendamentul care impiedica organizarea simultana a scrutinelor.

Legea a ajuns la Cotroceni pe 19 octombrie si, tinind cont ca era pentru a doua oara pe agenda de promulgare, decretul prezidential trebuia semnat pe 29 octombrie. Surse de la Cotroceni au mentionat pentru agentia NewsIn ca seful statului ar putea cere reexaminarea legii dupa cele 20 de zile legale pentru promulgare. In replica, Nicolicea a afirmat ieri ca „vina apartine consilierilor prezidentiali, care au uitat ca o lege care revine de la Parlament are doar 10 zile termen de promulgare si acum cauta solutii sa iasa din incurcatura". Daca presedintele ar promulga in aceste zile legea, teoretic ea ar putea produce efecte, dar mai multi deputati chestionati de Cotidianul au considerat ca si in aceasta situatie cele doua tipuri de scrutin nu mai pot fi decalate.