Compania IBM a anuntat un proces nou, inovativ, de reutilizare a cipurilor semiconductoare, lansat in premiera la fabrica din Burlington, proces prin care se produc panouri solare pe baza de silicon.
Noul proces a fost distins recent cu "Premiul
Compania IBM a anuntat un proces nou, inovativ, de reutilizare a cipurilor semiconductoare, lansat in premiera la fabrica din Burlington, proces prin care se produc panouri solare pe baza de silicon.
Noul proces a fost distins recent cu "Premiul 2007 pentru cea mai valoroasa solutie pentru prevenirea poluarii", acordat de The National Pollution Prevention Roundtable.
Prin procesul de reciclare, IBM este acum capabil sa indeparteze intr-un mod mai eficient datele de identificare de pe suprafata cipului, facand aceste cipuri disponibile fie pentru reutilizarea in procesele interne de calibrare ca "cipuri de monitor ", fie pentru vanzarea catre industria de energie solara, care trebuie sa acopere cererea extinsa de material din silicon necesar producerii celulelor fotovoltaice pentru panourile solare.
IBM intentioneaza sa ofere detalii despre noul proces pentru marea industrie producatoare de materiale semiconductoare. Acest proces functioneaza in prezent in unitatea din Burlington, VT si este pe cale de a fi implementat in fabrica de materiale semiconductoare IBM din East Fishkill, NY.
"Una dintre marile provocari cu care se confrunta industria solara este criza de silicon de pe piata, care ameninta sa stagneze dezvoltarea acesteia. Acesta este motivul pentru care ne-am orientat catre materiale reciclabile din silicon, provenite mai ales din industria de semiconductoare, industrie care furnizeaza materialul brut de care compania noastra are nevoie pentru a produce panouri solare", a declarat Charles Bai, chief financial officer al ReneSola. IBM si celelalte companii din industrie folosesc cipuri din silicon atat ca materie prima pentru productia de componente microelectronice - de la telefoane mobile la computere si electronice -, cat si pentru monitorizarea si controlul numeroaselor etape ale procesului de productie. Conform Asociatiei Producatorilor de Componente Semiconductoare, in intreaga lume sunt aruncate zilnic aproximativ 250.000 de cipuri in cadrul industriei. IBM estimeaza ca pana la 3,3 procente dintre aceste cipuri sunt dezafectate. De-a lungul unui an, se ajunge la aproximativ trei milioane de cipuri scoase din uz. Deoarece cipurile contin proprietate intelectuala, majoritatea nu pot fi trimise distribuitorilor pentru recuperare, asa ca sunt casate si aruncate pe camp sau topite si revandute.
"Angajamentul IBM privind conservarea mediului se reflecta in operatiunile sale de afaceri, de la refolosirea materialelor utilizate in industria de semiconductoare la asistenta clientilor pentru organizarea, evaluarea si mentinerea celor mai economice centre de date de pe planeta". Ingeniozitatea pe care IBM a demonstrat-o prin programul sau de transformare cip in panou solar a generat numeroase alte initiative de conservare prin operatiunile noastre de fabricare", a declarat Mike Cadigan, general manager, IBM Semiconductor Solutions. Noul proces de reciclare a cipurilor produce cipuri de monitor din cipuri reziduale, generand o economisire a energiei electrice de pana la 90 la suta, deoarece prin reciclarea reziduurilor IBM nu mai trebuie sa achizitioneze volumul net normal de cipuri noi pentru a acoperi cerintele de productie. Cand cipurile de monitor ajung la sfarsitul ciclului de viata sunt furnizate industriei de energie solara. In functie de modul in care un producator de energie solara alege sa proceseze o serie de cipuri reciclate - ar putea economisi intre 30 si 90 de procente din energia de care ar fi avut nevoie daca ar fi folosit o noua sursa de silicon. Programul a redus cheltuielile pentru cipuri de monitoare si a sporit eficienta programului IBM de reciclare a cipurilor. Pentru fabrica IBM Burlington, economiile anuale pentru 2006 au depasit o jumatate de milion de dolari. Economiile anuale estimate pentru 2007 insumeaza aproape 1,5 milioane de dolari, iar economille generate de reciclarea cipurilor din stoc vor depasi 1,5 milioane de dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.