Pe harta genetica a cancerului de plamani sunt inscrise 57 de anomalii genetice. Acestea au fost identificate de un grup de cercetatori americani.

Cancerul pulmonar reprezinta una dintre primele cauze de deces in lume. Pentru a descoperi
Pe harta genetica a cancerului de plamani sunt inscrise 57 de anomalii genetice. Acestea au fost identificate de un grup de cercetatori americani.

Cancerul pulmonar reprezinta una dintre primele cauze de deces in lume. Pentru a descoperi originile acestei boli, o echipa de oameni de stiinta de la Institutul National de Sanatate din Statele Unite (NIH) a analizat ADN-ul a 528 de tumori canceroase pulmonare. Rezultatele, publicate in revista Nature, au aratat ca in aparitia cancerului de plamani sunt implicate 57 de anomalii genetice.

"Aceste date ne ofera o imagine in premiera a hartii genetice a cancerului pulmonar", a declarat unul dintre autorii studiului, Matthew Meyerson. El este convins ca identificarea celor 57 de anomalii genetice reprezinta "primul pas spre elaborarea unor noi strategii de diagnostic si tratament al tumorilor canceroase".

Studiul, realizat in cadrul unui proiect de decriptare a tumorilor, "a pus in evidenta o gena necunoscuta pana in prezent, care joaca un rol important in dezvoltarea celulelor pulmonare", a afirmat prof. Meyerson. Peste 40 dintre cele 57 de modificari genetice descoperite sunt asociate cu aceasta gena. Este vorba despre gena NKX2-1, situata la nivelul cromozomului 14. Ea este implicata in majoritatea cazurilor de adenocarcinom pulmonar (cancer glandular al plamanului).

In Statele Unite, de exemplu, aceasta forma este diagnosticata in 30% din totalul cazurilor de cancer pulmonar, potrivit NIH. Cancerul de plamani, ca majoritatea cancerelor de altfel, este cauzat de unele modificari ce apar la nivelul ADN-ului unei persoane. Descoperind genele care produc aceste modificari, cercetatorii intentioneaza sa puna la punct o terapie tintita, care sa stopeze cancerul din aceasta faza.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.