Daca saptamanile trecute, guvernantii refuzau din start cresterea salariului minim pe economie pentru 2008, acum, reprezentantii Guvernului au spus ca se mai gandesc.
Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, si cel al Economiei, Varujan Vosganian, s-
Daca saptamanile trecute, guvernantii refuzau din start cresterea salariului minim pe economie pentru 2008, acum, reprezentantii Guvernului au spus ca se mai gandesc.
Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, si cel al Economiei, Varujan Vosganian, s-au intalnit ieri cu reprezentantii sindicatelor, pentru a incerca detensionarea situatiei, mai ales ca sindicatele au promis ca la inceputul lunii noiembrie vor declansa mai multe conflicte de munca, care vor culmina cu greva generala, dupa 15 noiembrie. Ca si la intanirile precedente, sindicalistii au cerut ca salariul minim pentru anul viitor sa fie stabilit la 540 de lei, dar reprezentantii Guvernului au declarat ca nu pot acorda mai mult de 450.
Discutii aprinse s-au axat in principal, pe faptul ca Guvernul a fundamentat proiectul de buget pentru anul 2008, luand in calcul o valoare a salariului minim de 450 de lei. Chiar daca nici la intalnirea de ieri cu sindicalistii nu s-a ajuns la un compromis, ministrul Finantelor Varujan Vosganian a promis ca Guvernul va tine cont de propunerile sindicalistilor si ca, in sedinta de miercuri, se va discuta din nou despre stabilirea salariului minim pe economie, informeaza postul Money Channel.
In aceste conditii, spre disperarea Guvernului, sindicalistii se pregatesc in continuare pentru greva generala, dar se arata dispusi sa negocieze si sa renunte la greva daca salariul minim va fi stabilit peste 500 de lei.
Pe de alta parte, sindicalistii nu se lupta doar cu Guvernul, ci si cu organizatiile patronale, carora le cer un salariu minim de 640 de lei.
In replica, patronatele invoca salariul de 450 lei, din proiectul de buget pe 2008, si spun ca nu pot oferi mai mult de 480 de lei, oferta respinsa din start de sindicate. Reprezentantul patronatelor, Ioan Cezar Coraci, declara luna trecuta ca "daca am accepta salarii mult mai mari, de exemeplu 550, ceea ce este sigur exclus, o parte importanta a industriei Romaniei ar da faliment", explicand ca salariul minim pe economie ar trebui corelat cu profitul ramurilor din economie.
La ultima intalnire cu sindicatele, patronatele nu au venit cu nicio oferta, dar si-au exprimat dorinta de a modifica grila de ierarhizare.
Saptamana trecuta, vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, declara ca daca pana la 1 noiembrie angajatorii nu vor accepta ca salariul minim pe anul urmator sa fie 640 de lei, se va declansa conflictul de munca si se poate ajunge la greva generala.
Daca in privinta valorii salariului minim, negocerile bat pasul pe loc intre cererile sindicatelor si sedintele saptamanale de guvern, in ceea ce priveste celelalte prevederi ale contractului colectiv de munca, sindicatele au castigat prima lupta cu patronatele.
De anul viitor, plata se va face pe ora si nu pe luna, cum este stipulat in prezent. Plata pe ora nu va afecta in niciun fel programul de lucru de opt ore pe zi sau de 40 de ore pe saptamana, au precizat sindicatele.
Reamintim ca ministrul Muncii Paul Pacuraru a declarat luna trecuta ca salariul minim pe economie va creste, in 2008, doar cu 26 de euro, potrivit RealitateaTv. Ministrul a explicat ca veniturile nu pot creste spectaculos, pentru ca nivelul lor arata locul Romaniei in peisajul european. Pacuraru a reamintit ca, in ciuda ritmului de dezvoltare sustinut din ultimul an, economia Romaniei este penultima din Uniunea Europeana. "La capitolul salariu minim, avem, in 2007, 114 euro. Vom avea undeva, la 140 de euro, in 2008.
Inseamna ca suntem peste Bulgaria, care e undeva in urma noastra, cu 100 de euro", a spus Pacuraru.
De asemenea, ministrul Muncii mai sustine ca abia peste 20 de ani nivelul veniturilor din Romania va ajunge la 75 la suta din veniturile tarilor din uniunea Europeana.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.