Aproape zece canale se bat pe nisa sportului in grila autohtona.

Hochei la discretie din liga profesionista nord-americana este oferta celui mai recent canal de sport, Sport 1 TV, care si-a inceput emisia pe 29 octombrie. Balanta televiziunilor sportive ramine totusi echilibrata in peisajul audiovizual autohton dupa ce CNA a retras, tot in octombrie, licenta de emisie unui alt post de profil, Info Sport, detinut de PRO TV SA.

Piata televiziunilor dedicate exclusiv evenimentelor sportive a devenit una extrem de dinamica in ultimii ani, chiar daca nu toate noile intrate in grila cablistilor au reusit sa obtina licenta de transmisie pe teritoriul Romaniei. Dupa ce a rasfatat piata ani la rind cu sport paneuropean, primul descalecator - Eurosport - este concurat acum de mai tinara concurenta, din rindul careia se disting Sport.ro si Telesport, cu audiente medii in luna octombrie de 30.000 de telespectatori (0,3 puncte de rating), respectiv 6.000 de telespectatori (0,1 puncte de rating), potrivit datelor prezentate de Asociatia Romana pentru Masurarea Audientei. Sport.ro, copilul de suflet al lui Sirbu atunci cind vine vorba de sport, a reusit sa depaseasca in prima luna de toamna ratingul mediu al unor posturi tv precum National TV, Kanal D, Antena 3 sau N24.

Din grila Sport.ro nu lipsesc meciurile de UEFA Champions League, Cupa UEFA, handbal sau galele de box profesionist si wrestling. „Sintem primul produs care duce Internetul pe tv si televiziunea live pe Internet. In plus, sintem singurul post de televiziune care prezinta un jurnal de stiri sportive cu durata de o ora", declara pentru Cotidianul Felix Draghici, directorul Sport.ro. Cele mai bune scoruri de rating avute recent de Sport.ro sint 7,2 la meciul Olanda -Bulgaria, respectiv 3,3 pentru partida Inter - TSKA Moscova din Champions League. Media ratingului Sport.ro in prime time din perioada 1 septembrie-30 octombrie a fost de 0,9 puncte.

Concurenta directa a celor de la Sport.ro, Telesport, raspunde, la rindu-i, cu partide din Cupa UEFA, Cupa Davis, baschet, turnee ATP si WTA, gimnastica, natatie si atletism. „Transmitem cea mai importanta competitie interna, campionatul national de fotbal, fiind singura televiziune care difuzeaza trei partide", isi lauda postul patronul Horatiu Nicolau. Maximumurile de rating recente atinse de Telesport au fost 1,7 puncte pentru Liga I de fotbal, 0,7 pentru Cupa UEFA, respectiv 0,3 pentru meciurile de volei. In prime time, postul de sport a inregistrat o medie de 0,3 puncte de rating.

Alte posturi cu licenta primita pentru a transmite pe teritoriul Romaniei sint Sport Klub si Boom Sport 1. Pe linga acestea, alte doua canale de profil, Sport Klub Plus si Sport Klub Premium, au primit licenta nationala, dar nu au inceput inca sa transmita programe, arata NewsIn. Eurosport, Eurosport 2, Sport 1 TV, Extreme Sport si Motors TV - alte cinci posturi sportive receptionate la noi - au licente de emisie in alte tari.

Principalele probleme cu care se confrunta aceste televiziuni sint, in opinia analistului media Radu Paraschivescu, „prezenta agasanta pe ecran a citorva oameni zi de zi si ceas de ceas, limba romana naclaita pe care o vorbesc destui redactori sau realizatori de emisiuni si penuria de specialisti in anumite sporturi". Paraschivescu apreciaza totusi publicul numeros al acestor posturi, „pe care se poate conta fara emotii, numarul enorm de transmisiuni in direct si disponibilitatea patronilor de a achizitiona evenimente de interes".

Televiziunea sportiva ideala, in viziunea lui Paraschivescu, „ar trebui populata de oameni capabili sa «vinda» orice tip de sport, indiferent de ora la care e difuzat". Iar un om de pupitru ar avea nevoie „de calmul competent al lui Vali Moraru, carisma si puterea de seductie a lui Radu Naum, circoteala inteligenta a lui Radu Banciu, subintelesurile lui Felix Draghici, umorul relaxat al lui Emil Gradinescu si, uneori, inflamarea lui Mihai Mironica".