Atit europarlamentarii aflati in functii, cit si candidatii pentru Parlamentul European considera ca noua legislatie italiana intra in contradictie cu normele UE.

Scrisori, intrevederi si luari de pozitie discrete sint solutiile la care se limiteaza actualii europarlamentari ai Romaniei in incercarea de a pune umarul la rezolvarea crizei romanilor din Italia. Contactati de Cotidianul, actuali si viitori europarlamentari autohtoni sustin la unison ca primul pas care trebuie facut este sesizarea Comisiei Europene cu privire la neconcordantele dintre Directiva Europeana si legislatia italiana. In timp ce prima protejeaza cetatenii UE pe orice teritoriu s-ar afla ei, cealalta a fost modificata pe ultima suta de metri pentru ca expulzarea romanilor sa aiba acoperire legala.

Pe de alta parte, majoritatea intervievatilor considera ca situatia la care s-a ajuns putea fi prevenita daca actualul Guvern ar fi luat masuri inca din primavara, cind italienii au dat primele semne ca prezenta romanilor in Peninsula este deranjanta. Tot de la Guvern si de la Administratia Prezidentiala se asteapta si adoptarea unei strategii nationale, care sa salveze Romania de furia autoritatilor italiene. (Diana Lazar)

Maria Grapini, eurocandidat PC„As fi facut un protocol cu guvernul Italiei, ca actiunile autoritatilor sa nu se rasfringa asupra tuturor romanilor. Ar trebui sesizat ca s-a incalcat Directiva Europeana si ca se fac abuzuri la adresa cetatenilor romani." George Becali, eurocandidat PNG

„Eu sa ma bag? Avem presedinte, avem prim-ministru."

Viorica Moisuc, eurocandidat PRM

„Criza poate fi rezolvata de verticalitatea guvernului italian, care trebuie sa schimbe aceasta politica cu tendinta nazista. Romania trebuie sa aiba o politica mai activa in ceea ce priveste drepturile sale, pozitia sa, principiile pe care le sustine s.a. Politica facuta pe genunchi nu duce la nimic bun."

Roberta Anastase, europarlamentar PD

„Am solicitat deja colegilor italieni din grupul Partidului Popular European o intrevedere in care urmeaza sa discutam despre acest subiect. Trebuie demarata procedura de discutii cu Comisia si Consiliul, de dezbateri pe anumite teme, precum politica in domeniul imigratiei ilegale. E nevoie si de o politica coerenta in ceea ce priveste minoritatea roma care numara peste 10 milioane de membri in UE."

Renate Weber, eurocandidat PNL

„Legislatia adoptata de Italia saptamina trecuta este in contradictie flagranta cu Directiva Uniunii Europene si face posibila aceasta vinatoare de romani la care asistam acum. Este o legislatie exprimata vag, care instituie abuzuri. Daca as fi fost in PE acum, as fi facut acest lucru auzit, initiam un proiect de rezolutie, solicitam CE interpretarea Directivei."

Theodor Stolojan, eurocandidat PLD

„As transfera resurse la nivelul comunitatilor de romani care traiesc in strainatate, adica oameni care sa explice efectele actiunilor unui individ la nivelul comunitatii. Ar trebui sa cooperam rapid cu autoritatile europene pe ceea ce au inceput sa faca si sa demaram dialogul cu Comisia Europeana, sa-i cerem sa faca o evaluare a situatiei din Italia."

Adrian Severin, europarlamentar PSD

„E necesara o strategie nationala, care sa ne coordoneze miscarile tuturor celor care putem face ceva pentru rezolvarea acestei probleme. Insa, in asteptarea acestei strategii, am dat azi (n.r. - ieri) un comunicat in calitate de sef al grupului PSD in PE, am atras atentia ca masurile luate in Italia incalca valorile europene, cit si normele europene, iar discursul cu nuante rasiste risca sa creeze probleme grave UE si Romaniei."

Frunda Gyorgy, eurocandidat UDMR

„Ar trebui sesizata Comisia Europeana pentru Drepturile Omului, pentru ca Italia a incalcat Directiva Europeana expulzind cetateni romani pe motive de siguranta publica. Ei spun ca expulzeaza romani, iar cei care nu sint multumiti nu pot nici macar sa depuna plingere acolo. Solutia este o colaborare reala intre cele doua guverne."

Criza din Italia, reflectata in ziarele straine Situatia tensionata din Italia si valul de ura indreptat impotriva imigrantilor din tara noastra ocupa spatii largi in presa din intreaga Europa.

„Dreapta italiana cere repatrierea romilor", titreaza cotidianul britanic „The Guardian". „Liderii de dreapta din Peninsula au dezlantuit un adevarat puhoi de retorici antiimigratie, cerind repatrieri in masa si inchiderea granitelor tarii", scrie ziarul. Agentia Reuters a publicat un amplu articol pe aceasta tema, sub titlul „Italia va expulza europenii infractori, luind in vizor romanii".

„Italia incepe deportarea romanilor", titreaza si BBC online, care mai precizeaza: „Autoritatile de la Roma au inceput sa deporteze imigrantii romani cu dosar penal, in virtutea unei legi controversate".

Subiectul este tratat pe larg si in presa franceza. „Atmosfera de vendeta in Italia dupa agresarea unei femei de catre un rom de origine romana", anunta Radio France Internationale. Postul subliniaza actiunile de expulzare si agresiunile inregistrate impotriva comunitatii romane din Peninsula.

Presa din Italia isi acuza propriii oficiali pentru esecul rezolvarii problemelor cu imigrantii. „Primarul Romei continua sa arunce praf in ochii concetatenilor sai fara rusine. Un bun administrator nu are dreptul sa se afle mereu in urma evenimentelor, ca el", citeaza ASG Media declaratia sefului crestin-democratilor din Consiliul regiunii Lazio, Fabio Desideri. (I.M.)

Explozibili la usa unei romance din Italia Magazinul unei romance de linga Roma, care are acelasi nume de familie ca si ucigasul Giovannei Reggiani, a fost tinta unui atac al extremistilor.

Un magazin aflat in proprietatea unei romance din Italia a fost tinta unui atac al extremistilor de dreapta. Un cilindru de carton, plin cu praf de pusca, a fost plasat in fata imobilului si a explodat. Deflagratia a avariat intrarea in cladire, dar nu a facut victime. Politia a descoperit la fata locului si o sticla plina cu lichid inflamabil, care ar fi trebuit sa explodeze si ea. Cel de-al doilea dispozitiv improvizat nu a functionat cum trebuie. Linga magazin, atentatorii au scris „Va vom sparge capul!" si au desenat o svastica, simbol folosit de extrema dreapta.

Incidentul s-a produs simbata seara in localitatea Monterotondo, situata la nord de Roma. El nu a fost insa facut public decit luni. Potrivit politiei, atacul a fost revendicat de o grupare de extrema dreapta din Italia.

Proprietara magazinului vizat de extremisti este Diana Steluta Mailat, o femeie de origine romana, in virsta de 28 de ani. Ea are acelasi nume de familie ca si Romulus Mailat - barbatul de etnie roma, aflat in inchisoare pentru uciderea Giovannei Reggiani. Femeia spune insa ca e vorba doar de o coincidenta de nume si nu exista vreo legatura de rudenie intre ea si suspect. (I.M.)

CITESTE MAI MULT DESPRE ACEST SUBIECT: „Romeni di merda" produc 11 miliarde e pe an in Italia

Cei 560.000 de romani aflati legal in Italia produc 11,3 miliarde de euro pe an pentru PIB-ul Italiei. 15.000 dintre ei au firme. Romanii muncesc mai mult decit italienii si sint si mai scoliti decit ei.

Noua ONG-uri cer demisia „nazistului" Cioroianu

Aluziile la deportarea infractorilor in desert sau trimiterea acestora in batalioane disciplinare au scandalizat societatea civila si pe adversarii politici, chiar daca ministrul a cerut ieri scuze.