Ultimele patru luni au conturat pentru raportul euro/leu un culoar de tranzactionare cuprins intre suportul de la 3,34 lei si rezistenta de la 3,37 lei, bineinteles cu fluctuatiile de rigoare, in sus sau in jos.
In aceste conditii, recenta deciz
Ultimele patru luni au conturat pentru raportul euro/leu un culoar de tranzactionare cuprins intre suportul de la 3,34 lei si rezistenta de la 3,37 lei, bineinteles cu fluctuatiile de rigoare, in sus sau in jos.
In aceste conditii, recenta decizie a BNR de a majora dobanda de politica monetara de la 7 la 7,5% a avut un efect important doar pentru o jumatate de zi, cand euro a scazut la 3,3 lei.
A urmat apoi o perioada constanta de crestere, cursul mediu al euro urcand ieri la 3,3458 lei, fata de 3,3408 lei, vinerea trecuta. Ieri, dupa o deschidere a pietei la 3,3420 - 3,3460, aproape de inchiderea din sedinta precedenta, euro a intrat imediat pe o panta ascendenta, in jurul orelor 16:00 el atingand valori de 3,3645 - 3,3695 lei. Aprecierea monedei unice a venit dupa anuntul agentiei Standard&Poor's privind inrautatirea perspectivei de rating a Romaniei de la "stabila" la "negativa". Decizia S&P a fost luata intr-un moment sensibil pentru Ministerul de Finante, care pregateste o emisiune de euro-bonduri in valoare de 500 milioane euro, datorita "reactiei limitate a Guvernului la cresterea rapida a dezechilibrelor externe". Anuntul S&P urmeaza celui facut de agentia franceza Coface, care atragea atentia ca ar putea reduce ratingul Romaniei. Sa ne reamintim insa ca S&P a fost una dintre agentiile care cotau cu triplu A celebrele obligatiuni "subprime" emise de fondurile de credit ipotecar cu grad ridicat de risc din SUA, caderea acestora provocand actuala criza de pe pietele financiare internationale. Cursul mediu al dolarului a urcat ieri de la 2,3078 la 2,3149 lei, la aceasta contribuind si evolutia paritatii euro/dolar. Pe pietele asiatice si europene, moneda unica a fluctuat intre 1,4445 si 1,4524 dolari, dupa ce vineri a atins recordul istoric de 1,4528 dolari.
Scaderea euro vine pe fondul miscarilor de marcare a profiturilor de catre cei care au vandut dolari. Presiunea pe dolar se va mentine si in perioada urmatoare, dupa ce Rezerva Federala a redus dobanda de la 4,75 la 4,50%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.