Premierul britanic, Gordon Brown, a carui cota de popularitate a scazut in sondaje de cand a renuntat la convocarea alegerilor anticipate, va incerca sa reia initiativa marti prezentandu-si primul program de politica generala in cadrul traditionalulu
Premierul britanic, Gordon Brown, a carui cota de popularitate a scazut in sondaje de cand a renuntat la convocarea alegerilor anticipate, va incerca sa reia initiativa marti prezentandu-si primul program de politica generala in cadrul traditionalului discurs al Tronului, care va fi rostit de catre Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, relateaza din Londra AFP, monitorizata de Rompres.

Potrivit sursei, sunt de asteptat putine surprize de la acest exercitiu cu caracter formal. Brown, care i-a succedat lui Tony Blair in 10 Downing Street (resedinta premierului Marii Britanii) pe 27 iunie, a decis sa treaca cumva peste cutuma dezvaluind chiar el in luna iulie programul sau legislativ in fata Parlamentului.

Discursul, redactat de catre premier, dar citit de catre suverana, va detalia 23 de proiecte de lege, punand accentul pe chestiunile referitoare la imigratie, locuinte, sanatate, educatie si lupta impotriva terorismului.

Raspunzand polemicii privind numarul de straini care si-au gasit de lucru in regat in ultimele decenii, Brown a decis in ultimul moment sa consacre o lege numai imigratiei. In opinia sa, legea va permite reducerea cu 35.000 de persoane pe an a numarului de imigranti proveniti din tari care nu sunt membre ale Uniunii Europene (UE), gratie unui nou sistem cu puncte pentru muncitorii calificati. In materie de lupta impotriva terorismului, guvernul de la Londra ar urma sa-si reafirme controversatul proiect privind extinderea duratei de detentie a suspectilor de terorism de la 28 de zile la 56 de zile. Una dintre masurile cele mai semnificative va fi trecerea de la 16 ani la 18 ani a varstei minime de incheiere a perioadei de scolarizare. Chiar daca din punctul de vedere al continutului este deja cunoscut, discursul Tronului nu este fara miza pentru liderul laburist. De cand a renuntat pe 6 octombrie la ideea de a convoca alegeri anticipate, formatiunea sa politica, Partidul Laburist, a scazut in sondaje, fiind acum devansat de catre Partidul Conservator, principala forta politica de opozitie din regat. Prin urmare. partidul sau asteapta stabilirea unei noi linii directoare clare.

Discursul Tronului, o traditie ce dateaza din 1536, va fi marcat printr-un ceremonial din alte timpuri. Plecata in caleasca de la Palatul Buckingham, Regina Elisabeta a II-a va sosi la Palatul Westminster (sediul Parlamentului), unde drapelul britanic, coborat, ii va ceda locul banierei regale. Suverana britanica va fi imbracata in rochia sa gala si va purta coroana sa acoperita cu peste 3.000 de pietre pretioase. Pentru a-si incheia discursul, in fata lorzilor stand pe scaun si a deputatilor stand in picioare, suverana britanica va rosti alocutiunea rituala: "Ma rog pentru ca binecuvantarea Domnului Atotputernic sa vegheze asupra deliberarilor voastre".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.