Decizia Consiliului Judetean Tulcea de a concesiona terenurile din Delta Dunarii franeaza din nou procesul de reconstructie ecologica a Rezervatiei Biosferei. Autoritatile centrale sustin ca au un protocol cu CJ pentru preluarea terenurilor si vor at
Decizia Consiliului Judetean Tulcea de a concesiona terenurile din Delta Dunarii franeaza din nou procesul de reconstructie ecologica a Rezervatiei Biosferei. Autoritatile centrale sustin ca au un protocol cu CJ pentru preluarea terenurilor si vor ataca in contencios administrativ concesionarea.

Consilierii judeteni (majoritatea membri PNL) nu au tinut cont de faptul ca terenurile pe care le-au scos pentru concesiune (amenajarile agricole Pardina si Carasuhat) sunt incluse in programul de reconstructie ecologica, iar in viitorul nu foarte indepartat ar trebui inundate.

Secretarul de Stat in cadrul Ministerului Mediului, Ana Lucia Varga, - de asemenea de la PNL - a cerut prefectului de Tulcea Chirica Lefter (tot liberal) sa atace in contencios hotararile CJT. In cazul in care nu vor exista parghii legale suficiente, este posibil ca suprafetele de teren din Delta Dunarii sa fie preluate, printr-o hotarare de Guvern, in domeniul public de interes national. Lucia Varga spune ca emiterea unor astfel de hotarari pe terenurile ce sunt incluse in programul de reconstructie ecologica este surprinzatoare. "Am vorbit cu domnul prefect si cu domnul guvernator al RBDD sa vedem in ce masura aceste hotarari pot fi atacate in contencios si, dupa aceea, in cazul in care va fi nevoie, vom promova o hotarare de Guvern pentru expropriere in folosul utilitatii publice a acelor terenuri. Eu sunt foarte surprinsa de aceasta decizie a consilierilor judeteni carora le-am spus ca Guvernul vine in sprijinul autoritatilor locale, finantand lucrari de alimentare cu apa, canalizare - epurare si proiect de sistem integrat de gestionare a deseurilor si totodata Guvernul finanteaza si lucrarile de renaturare", a spus Lucia Varga.


CONTRADICTIE. In vreme ce Executivul de la Bucuresti a luat masuri pentru a sprijini financiar investitiile de infrastructura din Delta Dunarii, CJ avea obligatia, in opinia reprezentantului Ministerului Mediului, sa lase libere de sarcini aceste terenuri ce vor fi in curand refacute din punct de vedere ecologic. "Conditia era ca Guvernul sa sprijine financiar Consiliul Judetean. Deci noi venim si finantam aceste lucrari si, in contrapartida, Consiliul nu mai face acele concesiuni astfel incat sa ne poata pune la dispozitie terenurile. Toate au fost in regula si acum apar aceste surprinzatoare hotarari de CJ", a spus Varga.

Potrivit documentelor oficiale, pana acum, Guvernul a alocat aproximativ 45 de milioane de euro pentru proiecte de imbunatatire a infrastructurii din Delta Dunarii si pentru demararea  programului de reconstructie ecologica.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.