Ziarul 'Gardianul>> a aflat ceea ce se ascunde in spatele intelegerii tacite dintre directorul Federatiei Romåne de Fotbal, Ionut Lupescu, si trustul Media Pro. Daca PRO TV-ul lui Adrian Sirbu va primi exclusivitate pe difuzarea meciurilor Nat
Ziarul 'Gardianul>> a aflat ceea ce se ascunde in spatele intelegerii tacite dintre directorul Federatiei Romåne de Fotbal, Ionut Lupescu, si trustul Media Pro. Daca PRO TV-ul lui Adrian Sirbu va primi exclusivitate pe difuzarea meciurilor Nationalei, Ionut Lupescu ar putea scapa de revista Sport Magazin, publicatie al carei proprietar este. S-a vehiculat chiar si un pret pentru aceasta: 1,5 milioane de euro. Suma este una fabuloasa, tinånd cont de faptul ca vorbim de o revista cu 4 redactori si cåtiva colaboratori, care zace pe tarabe fara sa atraga atentia publicului interesat de sport.

Scandalul pornit de „Gardianul“ pe tema incredintarii drepturilor de transmisie a meciurilor de fotbal disputate de echipele nationale ale Romaniei a facut valuri in lumea sportiva din Romania. Intre timp a iesit la iveala si contra-serviciul pe care boss-ul de la Pro TV, Adrian Sirbu, i l-ar putea face lui Ionut Lupescu, pentru ploconul de exclusivitate pe aceste transmisii. Este vorba de achizitionarea revistei Kicker Sport Magazin, unde Ionut Lupescu este actionar majoritar, cu 80 de procente, iar sotia si sora sa au si e le cate 10 la suta, pentru o suma fabuloasa. In lumea fotbalului se stie deja despre aceasta tranzactie, vehiculandu-se chiar si un pret: 1,5 milioane de euro. In prezent, activitatea redactionala a acestei reviste a fost de mai multe ori reorganizata, tocmai pentru ca rezultatele nu au fost la nivelul asteptarilor. Sora fostului mijlocas al Nationalei, Anna Lupescu, s-a ocupat personal de mentinerea in viata a publicatiei.

Un 'caiet de sarcini>> pe gustul Media Pro
Asa cum“Gardianul“ a demonstrat si in numarul trecut, cererea de oferta lansata pe piata de Federatie este exact pe calapodul trustului Media Pro. La capitolul „Obligatiile ofertantilor“ sunt cerute conditiile si programul de transmisiuni al tuturor meciurilor pomenite in oferta, inclusiv futsal, fotbal feminin si cadeti. Adica, pe langa cele cateva meciuri de maxima audienta ale Nationalei, posturile interesate sunt nevoite sa difuzeze competitii spre care interesul publicului este aproape zero. De partea cealalta, trustul Media Pro are exact reteta pentru a face asa ceva: postul sport.ro, care poate prelua „balastul“ din oferta.
Si paragraful legat de atestarea conditiilor tehnice pentru asigurarea transmisiunilor este unul viclean redactat. Se vorbeste acolo de transmisiuni de calitate, fara a se da exact niste parametri tehnici. In aceste conditii, sereleul Sport Evolution Group, care este agentul exclusiv pentru activitatile de marketing ale FRF, va putea jongla dupa bunul plac in jurul optiunii finale.
In fine, capitolul unde se vorbeste de spatiul minim de publicitate este si el unul dubios. Se cer in caietul de sarcini redactat de FRF cele mai bune pozitii din calupurile publicitare, la toate meciurile din oferta. FRF vrea de fapt crema advertisingului din toate meciurile, privand de acest lucru televiziunea castigatoare a licitatiei. Foarte probabil, aceste calupuri publicitare vor fi tranzactionate tot de firma Sport Evolution Group. In aceasta ecuatie, cineva incaseaza foarte multi bani, la mijloc fiind o firma privata.

Finantatorii din fotbal sunt revoltati
Patronul clubului Poli Stiinta Timisoara, Marian Iancu, este unul dintre oficialii din fotbalul romanesc care a avut mai multe nemultumiri in legatura cu activitatea lui Ionut Lupescu de la Federatia Romana de Fotbal. Finantatorul banatenilor considera neproductiv modul in care Ionut Lupescu se ocupa de vanzarea drepturilor exclusive de transmisie ale echipei nationale, considerand ca o licitatie publica ar insemna automat mai multi bani catre federatie. „Nu stiu toate datele acestei chestiuni, dar cand nu apare o licitatie deschisa nu ai cum sa nu-ti pui unele semne de intrebare. De ce sa nu ne ghidam si in fotbal dupa regulile statului, pentru ca in conditiile date se vor obtine mult mai putini bani decat daca s-ar face o licitatie transparenta, in care sa se porneasca de la un minim garantat. Retin doar o declaratie a domnului Lupescu, in care spunea ca se considera patron la federatie. Din cauza acestei mentalitati se nasc asemenea probleme. Stiu, va contraataca si va spune ca in cazul unei licitatii, televiziunile vor face un sindicat, sa ofere cat mai putini bani, dar nu are cum sa fie asa. Semnul de intrebare se naste cand lasi la liberul arbitru al unui singur om o astfel de chestiune. Nu avem dovezi legate de corectitudinea domnului Lupescu ca sa mergem exclusiv pe mana lui, asa cum nu avem nici in legatura cu incorectitudinea“, ne-a declarat Marian Iancu.
Presedintele lui CFR Cluj, Iuliu Muresan, liderul la zi al campionatului, spera ca din aceasta vanzare sa fie obtinut un maxim de profit: „Nu cunosc exact datele acestei probleme.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.