Anchetatorii au declarat ca Lo Piccolo ravnea de ceva vreme la locul de frunte din ierarhia crimei organizate, luptandu-se pentru scaunul de sef cu mai tanarul sau rival, Matteo Messina Denaro, care nu a fost inca prins.
Ceilalti doi sefi prins
Anchetatorii au declarat ca Lo Piccolo ravnea de ceva vreme la locul de frunte din ierarhia crimei organizate, luptandu-se pentru scaunul de sef cu mai tanarul sau rival, Matteo Messina Denaro, care nu a fost inca prins.
Ceilalti doi sefi prinsi cu Lo Piccolo se presupune ca sunt capi ai mafiei din Brancaccio si Carini. Toti cei patru se afla pe lista celor "Most wanted" suspecti ai mafiei din tara.
"Suntem extrem de incantati. Ne asteptam sa vedem urmarile acestei capturi senzationale, pentru ca am dat o lovitura extrem de grea masinariei criminale", a declarat un procuror din Palermo, Francesco Messineo.
Magistratii sunt de parere ca batranul Lo Piccolo, un fost condamnat pentru crima, si care acum are 65 de ani, a luat fraiele puterii crimei organizate dupa ce a fost prins anul trecut fostul "capo di tutti capi", Bernardo Provenzano.
Provenzano, care era poreclit "tractorul" din cauza faptului ca era nemilos cu inamicii sai in tinerete, capatase la un moment dat o aura de legenda pentru ca era cautat de 43 de ani, timp in care a reusit mereu sa fie cu un pas inaintea politistilor care incercau sa-l prinda.
Adevaratul sef al mafiei siciliene, Bernardo Provenzano, a fost capturat anul trecut. El se ascundea intr-o casa modesta din satul sau natal, care se afla in regiunea denumita Corleone (oras devenit celebru dupa filmul "Nasul", cu Marlon Brando).
Dupa ce Provenzano a fost arestat, in urmatoarele 18 luni s-au petrecut patru crime sangeroase, iar anchetatorii au pus incidentele pe seama luptei pentru suprematie dintre Lo Piccolo si Denaro, ambii ravnind sa fie capii Mafiei. Lo Piccolo fusese condamnat pentru crima si este fugar inca din 1998.
Seful Politiei din Palermo, Giuseppe Caruso, a declarat ca "dupa ce Bernardo Provenzano a fost arestat, a venit randul celor din familia Lo Piccolo sa preia puterea. Faptul ca am reusit sa-i prindem acum pe cei patru sefi este ceva extraordinar".
Piero Grasso, procurorul general anti-mafie al Italiei, a afirmat la randul sau ca "Salvatore Lo Piccolo era singurul capabil sa duca mai departe mostenirea lui Provenzano. El era seful Cosa Nostra din Palermo si spera sa ajunga seful intregii organizatii".
In Palermo, un oras de mult ravasit de Mafie, o multime de oameni s-a adunat in fata Politiei pentru celebra prindere a celor patru capi ai mafiei, strigand sloganuri anti-mafie, unii dintre localnici avand chiar si sticle de sampanie cu ei.
Cosa Nostra este una dintre cele mai importante organizatii criminale din Europa, avand ramificatii in intreaga lume, inclusiv in Statele Unite, Germania, Franta, Elvetia, Rusia si Marea Britanie.
Cosa Nostra are o influenta extraordinara in Sicilia, unde a reusit sa impuna un sistem fiscal ilegal propriu cunoscut sub numele de "pizzo".
Principalele activitati ilicite de care se ocupa Cosa Nostra sunt traficul international de droguri, spalare de bani, speculatii financiare si imobiliare, trafic de arme si stocare de deseuri solide urbane si industriale. Se pare ca din motive de onoare, Cosa Nostra a refuzat sa se implice in afaceri legate de prostitutie. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.