>> Conducerea Curtii de Conturi a Romaniei, institutia care controleaza legalitatea cheltuirii banului public, incaseaza in prezent salariile pe baza a doua legi diferite.

>> Cei 13 consilieri de conturi, inclusiv presedintele, primesc sal
>> Conducerea Curtii de Conturi a Romaniei, institutia care controleaza legalitatea cheltuirii banului public, incaseaza in prezent salariile pe baza a doua legi diferite.

>> Cei 13 consilieri de conturi, inclusiv presedintele, primesc salariile pe baza Legii 231/2007, care stipuleaza, suplimentar, ca acestia nu au dreptul la alte sporuri, inclusiv cel de vechime.

>> Aceiasi consilieri incaseaza totusi sporul de vechime, pe baza Legii 219/2007, care nu face referire insa la salariile consilierilor.

Cei 13 consilieri ai Curtii de Conturi a Romaniei, in frunte cu presedintele Dan Drosu Saguna, isi incaseaza salariile rotunjite dupa o metoda cel putin originala. Incepand din luna iulie, ei isi iau salariile marite pe baza Legii 231 si sporul de vechime in baza Legii 219, ambele din 2007. Situatia este similara celei in care distinsii consilieri mananca zilnic friptura, fara garnitura, la un restaurant, pentru ca apoi sa treaca la clubul de vizavi, unde sa serveasca garnitura, pe sest, in separeu. Aceasta deoarece in primul restaurant este interzisa garnitura la friptura, iar consilierii nu sunt membri ai clubului unde se prajesc cartofii.
Asa si consilierii de conturi. Definiti de lege drept demnitari numiti (n.r. - nu sunt alesi), ei isi primesc salariile marite potrivit Legii 231. Lege care le mareste salariile, dar le interzice expres sa incaseze sporul de vechime: "Demnitarii nu beneficiaza de premii, de sporul de vechime in munca si nici de alte sporuri" (art. 3 alin. 5).
Problema sporului de vechime a fost "rezolvata" insa printr-o alta lege, 219/2007, care a aprobat Ordonanta 27/31 ianuarie 2007, prin care se aprobase cresterea salariilor tuturor controlorilor financiari din cadrul Curtii de Conturi. Legea a completat insa ordonanta, adaugand la drepturi salariale "sporul de vechime" pentru controlorii financiari ai Curtii, dar si pentru consilierii de conturi, ale caror salarii nu fac obiectul nici al OG27, nici al Legii 219. Astfel ca fiecare demnitar din conducerea Curtii de Conturi incaseaza 15-20 de milioane de lei lunar spor de vechime la salariile pentru care sporul de vechime este interzis.

Saguna se jura ca nu stie
Intrebat daca primeste spor de vechime si care este baza legala pentru aceasta, Dan Drosu Saguna, presedintele Curtii de Conturi, ne-a declarat initial ca nu stie daca ia spor de vechime: "Nu stiu, trebuie sa ma documentez", ne-a raspuns saguna, care nu pare sa fi simtit ca incaseaeza cu circa 20 de milioane de lei vechi in plus in fiecare luna. Ilie stefan, directorul adjunct al Directiei Gestionarea Resurselor Financiare si Umane, ne-a confirmat ca demnitarii incaseaza salariul pe baza unei legi si sporul de vechime pe baza altei legi. El sustine ca nu se incalca legea salarizarii demnitarilor, chiar daca presedintelui si celor 12 consilieri li se plateste sporul de vechime "interzis".

>> Metoda "legii convenabile", aplicata de judecatori

Nu doar consilierii din conducerea Curtii de Conturi aleg ce li se cuvine din legislatie. Judecatorii din intreaga tara au dat in judecata Ministerul Justitiei, solicitand sa li se plateasca sporul de risc si stres, care le fusese anulat prin OG 83/2000. Judecatorii sustin ca ordonanta nu era legala, ca numai o lege organica le putea "umbla" la salarii, dar se prefac ca uita ca aceeasi ordonanta le-a marit salariile de 2,5 ori. Altfel spus, daca s-ar stabili ca judecatorii au dreptate ca abrogarea sporului este incorecta, inseamna automat ca judecatorii au incasat, timp de aproape sapte ani, venituri salariale necuvenite.
Ministerul nu are inca o statistica, dar daca toti cei 5.000 de magistrati isi vor obtine sporul de risc si stres pe ultimii 3 ani, devizul va fi de cel putin 400 de milioane RON (4.000 de miliarde de lei vechi) - aproape 120 de milioane de euro.

Turism de "reciprocitate"
Conducerea Curtii de Conturi a plecat, sambata, in Mexic, la Congresul Organizatiei Internationale a Institutiile Supreme de Audit. Curtea va suporta cheltuielile de cazare si masa pentru cei 6 membri ai delegatiei. Din Mexic echipa Curtii de Conturi va pleca direct in Venezuela pentru o vizita de "reciprocitate" programata la cererea lui saguna, potrivit documentelor ambasadei Venezuelei la Bucuresti. Vizita este un raspuns la cea efectuata in Romania de presedintele Curtii de Conturi din Venezuela.
Intrebat asupra motivelor pentru care intreaga delegatie de 6 persoane pleaca, pe bani publici, de la Mexico City direct la Caracas, capitala Venezuelei, saguna ne-a declarat in urma cu doua saptamani: "Vom pleca numai doua persoane, eu si ofiterul de legatura, deci nu, nu exageram".
Cu toate acestea, Consiliul de Conducere a aprobat cheltuielile pentru toti cei sase membri ai delegatiei.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.