O linie telefonica speciala va fi instalata intre Pentagon si Ministerul Apararii de la Beijing.

China si Statele Unite ale Americii au decis sa infiinteze un „telefon rosu" intre Pentagon si Ministerul Apararii de la Beijing. Secretarul american al Apararii, Robert Gates, si omologul sau chinez, Cao Gangchuan, au anuntat aceasta hotarire luni, dupa o intrevedere bilaterala. Ei spera ca noua forma de comunicare sa ajute la imbunatatirea relatiilor dintre tarile lor. Nici unul dintre demnitari nu a oferit insa un termen-limita pina la care linia telefonica speciala ar trebui sa fie inaugurata. Odata finalizat „telefonul rosu", va fi primul de acest fel instalat intre Ministerul Apararii chinez si o alta tara.

Robert Gates se afla la Beijing intr-o vizita oficiala extrem de importanta - este prima sa calatorie in regiune, in calitate de sef al Pentagonului. Pe linga instalarea liniei telefonice directe, discutia sa cu Cao Gangchuan a avut si alte rezultate benefice. Cei doi oficiali au decis ca fortele navale din SUA si China sa organizeze un exercitiu de antrenament comun „la momentul potrivit". De asemenea, s-a hotarit o mai buna colaborare a Washingtonului cu arhivele armatei chineze pentru a se afla mai multe informatii despre militarii americani disparuti in razboiul din Coreea, din 1950-1953.

In cursul zilei de marti, Robert Gates se va intilni cu liderul de la Beijing, Hu Jintao. Apoi va pleca mai departe, in Japonia si Coreea de Sud, unde va purta discutii cu inalti reprezentanti din administratia si armata celor doua state.

In ultimii ani, relatiile dintre SUA si China au fost dominate de tensiune si neincredere reciproca. Washingtonul suspecteaza de ceva timp Beijingul ca minte in legatura cu bugetul sau pentru aparare. Oficialii chinezi spun ca acest buget va ajunge la 45 de miliarde de dolari in 2008 - o suma cu 17,8% mai mare decit cea alocata in 2007. Totusi, americanii cred ca eforturile vizibile ale Chinei de a-si moderniza armata necesitau mult mai multi bani si suspecteaza administratia comunista ca ascunde adevarata valoare a investitiilor militare.

Legaturile dintre cele doua state au atins un punct critic in 2001, cind un avion chinez de vinatoare s-a ciocnit de un aparat de lupta american. Citiva ani mai tirziu, in ianuarie 2007, un experiment efectuat de armata chineza a pus Washingtonul pe jar. Atunci, Beijingul a reusit sa-si doboare unul dintre propriii sateliti cu ajutorul unei rachete sol-aer. Americanii au ce-rut explicatii pentru acest test, insa nu le-au primit niciodata. Peste toate astea, tensiunile privind programul nuclear iranian si statutul insulei Taiwan au deteriorat si mai mult legaturile dintre China si SUA.