Iata insa ca autoritatile democrate ale uneia dintre natiunile fondatoare ale UE au gasit cu cale sa dea crimei o fata etnica. Criminalul era rom; adica roman (sic!). Concluzia: securitatea personala a italienilor este pusa in primejdie de romani! Re
Iata insa ca autoritatile democrate ale uneia dintre natiunile fondatoare ale UE au gasit cu cale sa dea crimei o fata etnica. Criminalul era rom; adica roman (sic!). Concluzia: securitatea personala a italienilor este pusa in primejdie de romani! Remediul: celor care pun in primejdie securitatea italienilor trebuie sa li se retraga dreptul de circulatie libera pe teritoriul UE. Acestia vor fi "arestati" in Romania. Cei dintai vor deveni cetateni europeni de rangul doi. Cea din urma va deveni ghetoul romilor; infractori sau nu, condamnati pentru fapte dovedite sau doar susceptibili sa comita fapte condamnabile. Mai lipseste doar ca romanii ramasi in Italia sa fie obligati a purta o stea tricolora.
Se zice ca romanii (romii) ar fi primii in grupul infractorilor straini din Italia. Acestia constituie insa o minoritate in totalul infractorilor de acolo. Vorbim deci despre majoritatea unei minoritati; adica o super-minoritate. "Deportarea" unei atari super-minoritati in Romania - stat UE pe cale de a deveni Siberia cetatenilor europeni indezirabili - ar fi un gest derizoriu fara sanse de a creste credibilitatea si popularitatea Guvernului in ochii unei societati devenite, inclusiv prin populismul acestuia, romanofoba. De aceea se va proceda probabil la expulzarea tuturor romanilor care lucreaza ilegal in Italia, in numar de aproape jumatate de milion. Prezenta lor pe piata neagra a muncii este rezultatul cooperarii frauduloase dintre angajatorii italieni interesati de forta de munca ieftina si autoritatile italiene care au inchis ochii. Expulzarea va destabiliza numeroase intreprinderi italiene lasate brusc fara muncitori, va congestiona piata romaneasca a muncii, va reduce veniturile multor familii romanesti si va mari baza de recrutare a infractorilor in Romania.
Este de asteptat ca multi romani aflati legal in Italia sa paraseasca aceasta tara din cauza atmosferei romanofobe, a amenintarilor sau agresiunilor care au inceput sa aiba loc impotriva lor. Unii se tem deja sa mai vorbeasca romaneste. Frustrarea acestora va alimenta discursul rasist impotriva romilor si actiunile ostile la adresa lor in Romania. De aici la violente genocidare mai este un pas.
O etnie nefericita, a carei slaba integrare culturala a dus la supravietuirea unor triburi nomade in plina Europa postmoderna, genereaza un conflict civilizational care este o problema europeana, iar nu romaneasca. Marginalizarea sociala si umilirea romilor timp de secole, izolarea lor culturala si mentinerea lor in saracie cronica i-a impins nu doar in afara comunitatilor nationale cu care au venit in contact, dar si in afara legii. Intr-o Europa a civilizatiei sedentare care i-a respins, multi si-au pastrat traditiile nomade si s-au aparat refuzandu-i ordinea. Fascismul i-a trimis in lagare de exterminare. Comunismul real i-a inchis in granitele statelor transformate in inchisori. Democratia transnationala europeana le-a dat iluzia eliberarii, dar nu a reusit sa ii si emancipeze prin aducerea in modernitate. Pentru asta ar trebui mai multi bani, mai multa imaginatie, rabdare si solidaritate, mai multe eforturi, mai mult realism.
Acestei sfidari Occidentul european ii raspunde prin rasism, atacand simptomele, iar nu cauzele si trecand vina unor indivizi pe seama unui popor. Or, rasismul este el insusi o crima. Ma intreb ce va fi cand in Italia un italian va ucide un rom? Vor fi expulzati italienii in Romania?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.