Astfel, Ministerul Agriculturii va subventiona achizitia de instalatii de muls, a tancurilor de racire a laptelui, modernizarea adaposturilor precum si achizitionarea de material biologic de prasila. Propunerea de amendament, promovata de fostul mini
Astfel, Ministerul Agriculturii va subventiona achizitia de instalatii de muls, a tancurilor de racire a laptelui, modernizarea adaposturilor precum si achizitionarea de material biologic de prasila. Propunerea de amendament, promovata de fostul ministru al Agriculturii, Dan Motreanu, vizeaza si sprijinirea infiintarii a aproximativ 2.000 de puncte de sacrificare comunale pentru porcii din gospodariile populatiei, carnea fiind destinata consumului propriu. De mentionat, in acest domeniu exista legislatia comunitara care impune anumite norme, singura derogare fiind cea referitoare la sacrificarea porcilor de Craciun. Cat priveste subventiile pentru detinatorii de 1-2 vaci, acestea au facut obiectul unor demonstratii ale fermierilor in fata Ministerului Agriculturii. Negocierile purtate de Romania cu UE permit subventii, ca ajutor de stat, in valoare de 170 milioane de euro, dar numai pentru fermierii cu cel putin trei vaci. Pentru ca si restul de proprietari de bovine sa beneficieze de alocatii bugetare, initiatorii amendamentului au propus subventii care sa permita dezvoltarea fermelor, in conditiile in care 85% din vacile din Romania se gasesc in astfel de gospodarii. Pentru cele doua masuri, din bugetul Ministerului Agriculturii au fost alocate 220 de milioane de lei. Ieri, bugetul pentru Agricultura a crescut cu 12,54 miliarde de lei, ajungand la 3% din PIB, din care 0,15% PIB fiind destinat Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.